Welke stijl u ook kiest, van gestroomlijnd modern tot ouderwets gezellig, een badkamer ontwerp maken voor de badkamer stelt u in staat de beschikbare ruimte optimaal te benutten.

Een badkamer ontwerp maken 1

Of u nu een geheel nieuwe badkamer aan het ontwerpen bent, of andere mogelijkheden bedenkt voor een bestaande, er is nooit een tekort aan ideeën. De fabrikanten produceren de fraaiste badkamers in iedere vorm en stijl. Met slimme oplossingen voor meer bergruimte met kasten waarmee tegelijkertijd onooglijke afvoerbuizen weggewerkt worden en die voor een harmonieuze sfeer zorgen.

Gebruik voor uw basisontwerp het werkplan verder op deze pagina: wat is de beste indeling, waar worden bad, douche, wastafel en toilet geplaatst, plus planken en kastjes voor optimale bergruimte. Met de controlelijst kunt u vaststellen wat uw persoonlijke behoeften zijn. Wilt u vloerruimte winnen door de douche boven het bad te plaatsen? Zouden twee wastafels, of een aparte douchecabine samen met een bad meer rust geven tijdens de ochtendspits?

Raadpleeg speciale catalogi en ga naar showrooms om te kijken wat er te koop is, bespreek dan uw ideeën met een installateur het is de moeite waard meerdere offertes aan te vragen, maar bezuinig niet ten koste van de kwaliteit. Overleg met de installateur terwijl u plannen maakt hij zal ter plekke moeten controleren of ze uitvoerbaar zijn en niet op technische problemen stuiten.

Een badkamer ontwerp maken 2

Actieplan voor de badkamer
Gebruik de controlelijst hieronder om vast te stellen wat u wilt. Zorg dat de veranderingen die u wilt aanbrengen volgens de regels zijn uw installateur kan u vertellen waarvoor u toestemming van instanties nodig hebt.

 • Welk sanitair?

  Overweeg waar bad, douche, wastafel en toilet in uw omstandigheden het best geplaatst kunnen worden: wilt u een douche boven het bad om ruimte te winnen?

 • Hoeveel bergruimte?

  Als u veel bergruimte nodig heeft, overweeg dan systeemmeubilair een systeem waarbij kasten, planken en werkoppervlakken naar wens gecombineerd kunnen worden.

 • Is de ruimte krap?

  Zoek ruimtebesparende oplossingen zoals meubilair van bescheiden afmetingen; inbouwelementen die het wandoppervlak volledig benutten zoals schuivende of naar binnen draaiende douchedeuren of een klein bad of een zitbad.

 • Wat voor verlichting?

  In de meeste badkamers is zowel gericht licht, meestal bij een spiegel, als achtergrondverlichting nodig. Zorg ervoor dat de verlichting veilig is voor de badkamer en bestand tegen stoom en water. Neem een schakelaar buiten de badkamer, zodat u niet tegelijkertijd met de schakelaar en water in contact kunt komen.

 • Een oplossing voor condens?

  Een zekere mate van condens is onvermijdelijk, maar zorg ervoor dat de badkamer goed geventileerd wordt. In een badkamer zonder raam is een luchtververser nodig met een afvoer naar buiten, die gelijk met het licht ingeschakeld wordt.

 • Veel voorkomende fouten

  Veel voorkomende planningsfouten zijn: niet genoeg ruimte rond het sanitair; deuren die bij het openen te weinig ruimte overlaten bij toilet of wastafel; planken of wandkastjes die in de weg hangen bij het gebruik van sanitair.

 • Hoe kan een badkamer veilig gemaakt worden?

  Denk bij het ontwerpen al aan de veiligheid: anti-slip oppervlakken; een grijpstang bij het bad voor kinderen en oudere mensen; beveiligde kastjes voor medicijnen en schoonmaakmiddelen; een deurvergrendeling die aan beide zijden geopend kan worden voor de kinderen; stopcontacten en schakelaars die gemaakt zijn voor gebruik in de badkamer.

Een ontwerp
Om uit te zoeken hoe u de badkamer gaat inrichten kunt u het best een plattegrond maken. Meet de badkamer op en teken de basisvorm, dit kan op het millemeterpapier dat u in veel badkamercatalogi zult vinden, of op ruitjespapier, waarbij een ruitje 25 cm is (schaal 1:50). Teken dan:

 • De afmetingen en posities van deur en ramen en de richting waarin ze openen.
 • De posities van de bestaande kranen, toe en afvoerleidingen en de afvoer van het toilet.
 • De posities van de elektrische aansluitingen.
 • Alle andere vaste onderdelen, bijvoorbeeld een droogkast en boiler, radiator, ventilator en ventilatie opening. Noteer ook de positie van het koudwater reservoir, de droogkast en boiler als deze zich niet in de badkamer bevinden zij zijn allemaal van invloed op het loodgieterswerk.

Een badkamer ontwerp maken

Meubilair en sanitair kiezen
Kies vervolgens de basisinrichting, haal de afmetingen uit de catalogi of bij de showroom en knip de vormen op schaal uit. Of nog beter: gebruik de uitneembare vormen uit de catalogi. Plak deze op uw plattegrond, nadat u een passende indeling hebt gevonden. Zorg voor genoeg ruimte rondom ieder onderdeel, zodat ze zonder irritatie gebruikt kunnen worden.

Alles in stijl
Complete badkamers zijn te koop in alle vormen en stijlen, passend bij ieders budget en smaak. Er zijn moderne acryl of gietijzeren badkuipen, maar ook in de stijl van de dertiger jaren of Victoriaans, compleet met bolen klauwvormige poten. De meeste moderne en traditionele badkamers zijn verkrijgbaar in speciale en in genormaliseerde afmetingen er zijn versies met bescheiden afmetingen die in een kleine ruimte passen en extra grote ronde badkuipen voor als er ruimte genoeg is om uw badkamerfantasie uit te leven. Als de ruimte erg krap is, kunt u een diep, kort bad overwegen of zelfs een tobbe in Japanse stijl.

Badkamerinrichtingen zijn er in vele kleuren, van conventioneel wit en pastel tot volle, diepe tinten.