Asphodeline is een plantengeslacht uit de Leliefamilie en afkomstig uit het oostelijke Middellandse-Zeegebied en Klein-Azië. De planten groeien er op zonnige plaatsen in stenige, doorlatende, droge maar voedselrijke grond. In de tuin zijn ze dankbaar voor een standplaats met soortgelijke condities.

De planten vormen dichte pollen van 25-30 cm lange, blauwgroene, gras- tot look achtige bladeren. De krachtige, lange bloemstengels zijn eveneens tot bovenaan met bladeren begroeid.

De gele bloemen verschijnen, afhankelijk van de soort, van mei tot juli. Ze zijn vrij groot, stervormig en zitten in dichte trossen aan de uiteinden van de stengels. Meestal gaan enkele boven elkaar staande knoppen tegelijk open. Na de bloei ontstaan de mooie vruchtgroepen met bolvormige zaden. Deze kunnen worden gedroogd en staan mooi in de vaas.

Asphodeline lutea wordt gele affodil genoemd en is bij tuinliefhebbers beter bekend dan A. liburnica. De planten worden tot 1 m hoog en ontwikkelen korte uitlopers. De blauwgroene, smalle bladeren zijn driehoekig. De planten bloeien in mei en juni met heldergele bloemen in onvertakte, knotsvormige trossen.

Asphodeline lihurnica is niet altijd verkrijgbaar, maar uw tuincentrum kan u er vast bij helpen. Deze plant wordt 60-120 cm hoog en heeft driehoekige, look achtige bladeren. Ze bloeit in juni en juli in vertakte trossen.