Eenjarige phlox vormt dichte bloeiwijzen van ronde of stervormige bloemen in diverse prachtige tinten, veelal met een lichter of donkerder hart. Naast de overal bekende, compact en laag groeiende rassen zijn er ook nog 40-50 cm hoge grootbloemige rassen. Kenmerkend voor alle rassen zijn de kleverige, behaarde bladeren die rond de stelen zijn ingeplant.

Er is een bijzonder groot aanbod aan laagblijvende rassen. Het record staat op naam van de slechts 10 cm hoge groep ‘Dolly’, die in zes afzonderlijke kleuren en gemengd verkrijgbaar is. Het gevuldbloemige, zachtroze ras ‘Chanal’ wordt eveneens slechts 10-15 cm hoog. De serie ‘Beauty’ (in zes afzonderlijke kleuren en gemengd), ‘Palona’ (drie kleuren) en ‘Wagners Fantasiemischung’ wordt 15-20 cm hoog. De ‘Cecily’ groep valt op door witte harten. ‘Sternenzauber’ en ‘Petticoat’ daarentegen hebben stervormige bloemen. Al deze rassen worden 15 tot 20 cm hoog.

De hoge rassen worden 40-50 cm hoog. Naast ‘Bianca’ (wit),‘Nadine’ (roze met een wit hart), en ‘Nina’ (roze met donker hart) is het ‘Grandiflora’ mengsel aan te bevelen.