Verstopte afvoeren behoren tot de meest voorkomende storingen bij sanitaire installaties. Veel verstoppingen kunnen al met eenvoudige hulpmiddelen en weinig moeite verholpen worden. Heeft u problemen volg onze checklist “Riool afvoer of wc verstopt”

Riool afvoer of wc verstopt

Het water in de wastafel loopt niet weg:

  • Sluit met een natte lap de overloop van de wastafel luchtdicht af. Zet een rubberen ontstopper (‘plopper’) op de afvoeropening en vul de wastafel met water. Beweeg de ontstopper aan zijn steel op en neer. De op deze wijze verkregen druk kan alleen door de verstopte buis ontsnappen, waardoor de verstopping in de meeste gevallen verholpen wordt.
  • Veel verstoppingen kunnen ook opgelost worden met een mengsel van heet water en veel afwasmiddel. Vermijd chemische middelen en probeer liever de verstopping langs mechanische weg te verhelpen.
  • Als het bovenste deel van de afvoer met haren dicht zit: maak in dat geval de schroef in het zeefje in de wastafel los. Met een schroevendraaier of eventueel met de hand kunnen de haren dan gemakkelijk uit het zeefje verwijderd worden.

Verstoppingen bij douches en badkuipen:

  • Open het inspectieluikje (meestal een aantal tegels met metalen omranding). De sifon kan dan – net zo als bij de wastafel – uit elkaar geschroefd worden om schoon te maken.
  • Bij oudere installaties kunt u onder aan de sifonbocht nog een schoonmaakopening aantreffen in de vorm van een grote moer of deksel, die u kunt openmaken.

De wc is verstopt:

  • Bij wc-potten waarvan de afvoer direct de muur in gaat zijn de mogelijkheden om er zelf wat aan te doen beperkt. Meestal bevindt de verstopping zich binnen in de pot, omdat de afvoer hier een S-bocht, als een sifon, maakt. Probeer de verstopping met een rubberen ontstopper te verhelpen. U zult wat vaker moeten pompen omdat de afvoeropening van de wc-pot slecht is af te sluiten met de ‘plopper’. Meestal heeft een spiraalveer meer succes.
  • Toiletpotten waarvan de afvoerbuis via een haakse bocht loodrecht de vloer in gaat, hebben soms een reinigingsopening aan de achterkant. Alvorens deze te openen moet u de vloer rondom de pot zorgvuldig met plasticfolie afdekken (en laat iemand anders het plastic beslist aan de randen omhoog houden!).