Pruimtomaten (ook wel pomodori genoemd), evenals peervormige tomaten, groeien hoog op. U moet ze met een stok of andere houder ondersteunen. Ze hebben een hoofdscheut die tot 1,8 m hoog kan worden. Ter voorkoming van ziekten en plagen moet u deze opbinden.

De vruchten bevatten zolang ze nog groen zijn de giftige stof solanine. Met de toenemende verkleuring van de vruchten neemt het solanine gehalte af. Pruimtomaten zijn dikvlezig en bevatten relatief weinig sap. Ze worden voor het maken van sauzen of puree gebruikt. Rauw smaken ze echter ook heerlijk, omdat ze een intensief aroma hebben. Net als andere tomaten, hebben pruimtomaten een warme en beschutte standplaats nodig. Bij langdurige regen de planten zo mogelijk afdekken.

Beproefde pruimtomaat rassen zijn ‘San Marzano’, ‘Roma’, ‘Zenith’ en ‘Ranger’. Peervormige vruchten hebben ‘Red Pear’ (rood) en ‘Yellow Pearshaped’ (geel).

Pruimtomaat Eigenschappen

Oogstperiode:

    Juli, Augustus, September, Oktober

Bijzonderheden:

    Eetbare delen

Standplaats:

    Zon

Grond:

    Voedselrijk, Doorlatend

Hoogte tot:

    1,5 m

Latijns/wetenschappelijke naam:

    Solanum lycopersicum

 

Tomaten in een kuip kweken

Grote potten, kuipen of emmers zijn heel geschikt voor de teelt van tomaten die door stokken of andere houders moeten worden ondersteund. De kuipen moeten groot genoeg zijn voor 10 liter goede, vruchtbare aarde.

Plant de jonge tomaten tot het eerste bladpaar in de grond. De stam zal dan tot die plek wortels vormen, wat de voedselopname verbetert en de planten steviger laat staan. Plaats direct bij het planten een hoge, stabiele steun. U kunt daarvoor speciale spiralen uit het tuincentrum of stevige stokken gebruiken.

Zet de kuipen op een warme, tegen de wind beschutte plaats. Ideaal is de zuidgevel van een huis. Dreigt er late vorst, dan beschermt u de planten met folie.

Tomaten hebben veel voedsel nodig. Daarom moet u om de drie weken vloeibare mest aan het gietwater toevoegen. Gebruik bij voorkeur geen al te koud water. Giet alleen op de wortelkluit en houd de bladeren zo droog mogelijk.

Verwijder elke week de dieven. Zo komt de hele groeikracht van de plant ten goede aan de ontwikkeling van de vruchten. Dieven zijn de kleine zijscheuten die uit de bladoksels groeien. Knijp deze in een vroeg stadium met de vingernagels af. Aangezien de planten steeds opnieuw uitlopen, moet u dit werk regelmatig herhalen. Leg de dieven, als ze niet door een ziekte zijn aangetast, als mulch op de grond in de kuip. Leid de hoofdscheuten omhoog. Gebruikt u spiralen, dan hoeft de scheut alleen binnen de kromming te worden gebracht. Tomaten die aan stokken worden gekweekt, moet u met touw en lussen in de vorm van een acht, opbinden.

Voorkom uitputting van de planten door niet meer dan vijf tot zeven trossen met vruchten per plant te laten rijpen. De overblijvende vruchten worden dan ook groter.

Tips: Pruimtomaten gedijen goed in een gemengde cultuur met sla, spinazie, radijs, peterselie, koolrabi, prei en stambonen. In een dergelijke combinatie hebben de planten minder last van ziekten en plagen. Een combinatie met aardappelen, doperwten en venkel daarentegen is af te raden.

Tomaten kunnen scheuren als ze blootgesteld zijn aan extreem wisselende omstandigheden van droogte en vochtigheid. Aangezien tomaten veel water verbruiken, kunnen ze in kuipen snel uitdrogen. Geef op hete zomerdagen desnoods twee keer daags water, zodat het substraat vochtig blijft.

Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Tomaten in maart/april in schalen bij 18-20°C zaaien, later in potten verspenen. Afgeharde zaailingen of gekochte jonge planten in de tweede helft van mei in de volle grond of in kuipen zetten. Houd de grond gelijkmatig vochtig door deze met mulch te bedekken en door regelmatig te gieten. De planten omhoog leiden en vastbinden. Vruchten die aan de plant zelf volledig rijp worden, hebben het beste aroma. Afgevallen vruchten niet lang laten liggen. Bij dreigende vorst alle tomaten plukken en binnenshuis na laten rijpen.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop krachtige, compacte jonge planten met donkergroene bladeren, maar zonder bloemen. Koop nooit planten met vlekken op de bladeren of met gele bladeren. Controleer ook de onderkant van het blad. Pruimtomaten moeten een keer per week worden gediefd. Knijp daarbij alle uit de bladoksels groeiende scheuten af. Zo worden de vruchten bijzonder groot. Bedek de grond om de planten met afgeknepen scheuten, compost of stro. Zon. Op een zonnige, beschutte plaats met een goede luchtcirculatie gedijen de tomaten het best. Humusrijke grond. Tomaten hebben veel voedsel nodig en geven de voorkeur aan diep losgemaakte grond die met compost is verrijkt. De schimmel Septoria kan bladvlekkenziekte veroorzaken. De bladeren hebben dan gelige vlekken en sterven af. De vruchten kunnen bruine vlekken krijgen. Kies resistente rassen. Giet preventief met een aftreksel van akkerpaardestaart. Vernietig aangetaste delen.