De cirkelzaagmachine is een zaagmachine met een rond zaagblad. Er zijn zgn. stationaire cirkelzaagmachines en handcirkel-zaagmachines; onder de laatste moet ook de combinatie van boormachine en cirkelzaaghulp-stuk worden gerekend. Door een handcirkelzaag op een speciaal daarvoor (veelal merkgebonden) zaagtafel te monteren, ontstaat een kleine semi-stationaire zaagmachine. De mogelijkheden van de machine lopen sterk uiteen; ze zijn o.a. afhankelijk van het motorvermogen en de (daarmee samenhangende) diameter van het zaagblad.

Aan het professioneel gebruik van cirkelzagen worden door de Arbeidsinspectie strenge eisen gesteld; achter het zaagblad dient een spouwmes gemonteerd te zijn (dat de zaagsnede in het materiaal open houdt) en het zaagblad moet zo ver mogelijk afgedekt zijn door de beschermkap.

Bij particulier gebruik van de machine is het een zaak van persoonlijke veiligheid om aan die voorschriften eveneens streng de hand te houden.

Ondeskundig of onvoorzichtig gebruik van de machine is zeer gevaarlijk. Praktisch alle cirkelzaag machines kunnen op de gewenste diepte worden ingesteld. In vele gevallen is het ook mogelijk het zaagblad (dan wel de zaagtafel van de stationaire machine) in verstek te stellen.

Zowel handcirkelzagen als stationaire machines zijn gewoonlijk voorzien van langsgeleider en verstekgeleider. Het cirkelzaag-blad dient regelmatig te worden geslepen. Een aanzienlijk langere standtijd heeft het cirkelzaagblad met hardmetalen tandtips; daarmee kunnen zachte metalen, kunststoffen en andere moeilijke materialen worden gezaagd. Een zgn. hardmetaal cirkelzaagblad kan alleen door een daarin gespecialiseerd bedrijf (of de service-afdeling van de leverancier) worden geslepen.

Tip: Let er, alvorens een stationaire cirkelzaag aan te schaffen terdege op dat u er voldoende ruimte voor hebt. Zowel vóór als achter de machine moet vrije ruimte zijn om (lang) materiaal in en uit te voeren. Zorg ervoor dat de machine stevig staat, zodat hij niet kan ‘weglopen’ tijdens het werk.