De baardiris behoort tot de Iris Germanica Groep. Kenmerkend voor deze elegante bloemen is de ‘baard’, een groepje vlezige, gekleurde haren in de kroonbladeren. De hoeveelheid soorten en rassen is bijna onvoorstelbaar groot. Kwekers op de hele wereld zijn er in geslaagd kleuren en kleurcombinaties te ontwikkelen. Baardirissen worden veelal naar hun hoogte ingedeeld.

Hoge baardirissen (in catalogi ook wel als Barbata Elatior Groep aangeduid) zijn in veel kleuren verkrijgbaar, effen en meerkleurig en met mooie tekeningen van de bloemen. De planten kunnen 70-120 cm hoog worden. In het algemeen bloeien ze van mei tot juli.

Middelhoge baardirissen (catalogusnaam Barbata Media Groep) bereiken een hoogte van 40-70 cm en bloeien in mei.

Onder de lage baardirissen (vaak als Barbata Nana Groep aangeboden), die tot 40 cm hoog kunnen worden, bevinden zich ook minuscule plantjes van 10 cm hoogte. De planten bloeien in april en mei.

Baardiris Eigenschappen

   
  Bloeiperiode:Mei, Juni, Juli
  Bijzonderheden:Gemakelijk te verzorgen, Goede snijbloem
  Standplaats:Zon
  Grond:Voedselrijk, Doorlatend
  Hoogte tot:1,25 m
  Latijns/wetenschappelijke naam:IrisDe standplaats van de Baardiris

Slecht gedraineerde grond die het water veel te lang vasthoudt, is de grootste vijand van de wortelstokken. Plant uw baardirissen daarom uitsluitend in goed doorlatende grond. Zet de wortelstokken in geval van twijfel op een klein heuveltje van tuingrond en zand. Zo kan het overtollige water snel weglopen. Er komen steeds weer nieuwe rassen op de markt. Daaronder zijn vaak planten die uit het zuiden van de Verenigde Staten afkomstig zijn en veel warmte nodig hebben. Hoe ongewoner de kleuren en kleurcombinaties, hoe beter u zich over de herkomst moet laten voorlichten. Veel rassen overleven een koude winter in West-Europa niet, ook niet met de beste bescherming. Dek alle gevoelige baardirissen af met een dikke laag bladeren met daaroverheen nog dennentakkenOnderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Mest de planten bij voorkeur met organische mest bij, zoals rijpe compost. Wat beendermeel is eveneens geschikt om de groei te bevorderen. Deel oudere wortelstokken en plant de delen meteen. Plant de wortelstokken van deze tuin iris begin september.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop vaste, vlezige wortelstokken. Let er bij het kopen op dat de wortelstokken even lange en dunne wortels hebben. Koop nooit wortelstokken die zacht of broos aanvoelen, die vlekken hebben of beschimmeld zijn. Geef nooit mest direct op de wortelstok, deze kan daardoor verbranden. Snij na de bloei de hele bloemstengel af. Laat echter beslist de bladeren staan. Deze zijn onmisbaar voor de wortelstok om voedsel op te slaan. Zon. Deze planten hebben ten minste een halve dag zon nodig. De bloemen zijn nog mooier als ze de hele dag in de volle zon staan. Doorlatende bodem. Meng wat compost door de grond. Daarmee maakt u de bodem doorlatender. Met name slecht verzorgde en verzwakte irisplanten kunnen door grauwe schimmel worden aangetast. Om verdere verspreiding van deze schimmelziekte te voorkomen, verwijdert u direct alle aangetaste delen van de plant.