Van de vele verschillende interieurstijlen die er zijn, is de eigentijdse interieur stijl wel het gemakkelijkst te realiseren. Misschien spreekt zo’n modern interieur u niet onmiddellijk aan, maar bedenk dat eigentijdse meubelen veelal eenvoudig in onderhoud zijn. Daar komt dan nog bij dat de doorgaans strakke zakelijke vormgeving en meestal neutrale kleurstelling een rustgevende uitstraling hebben.

Eigentijdse interieur stijl

Een van de kenmerken van het eigentijdse interieur is dat het geen overbodige elementen bevat. Elk onderdeel is zorgvuldig gekozen op basis van functionaliteit. Dat brengt met zich mee dat ook de verdere aankleding functioneel moet zijn en niet te veel franje mag bevatten. Het betekent dat het interieur uiteindelijk een min of meer zakelijk karakter krijgt.

Het kleurenplan voor een dergelijk interieur is gebaseerd op wit, dat kan worden gecombineerd met roomkleur of bijvoorbeeld grijs. Dessins moeten met de nodige voorzichtigheid worden toegepast. Dessins die goed bij een moderne stijl passen zijn veelal geometrisch. Opvallend grote dessins moeten spaarzaam worden toegepast, bijvoorbeeld op één vlak. Maar ook kan men uitsluitend meubelen met een gedessineerde bekleding kiezen.

In het algemeen horen gedessineerde wandbekleding en bijvoorbeeld gordijnstof niet thuis in het eigentijdse interieur. Wat in dit interieur natuurlijk uitstekend zal passen is een wandbekleding van textiel met een fraaie weefstructuur. In een grote kamer kan een wand worden bestemd als blikvanger. De wand kan bijvoorbeeld worden afgewerkt met hout, kurk of striptegels van steen. Woont u in een oud huis dan kunt u zelfs overwegen om de pleisterlaag weg te bikken zodat het metselwerk zichtbaar wordt. Dit kan dan worden schoongemaakt of met muurverf worden geschilderd.

Eigentijdse interieur stijl

Ook de vloerbedekking in het eigentijdse interieur moet het liefst zo licht mogelijk van tint zijn. U kunt het best kiezen voor een effen tapijt of voor een over-all-dessin, of een niet al te zeer dominerend geometrisch dessin. U kunt een laag- of hoogpolig tapijt nemen. Maar denk er wel aan dat hoogpolig tapijt een blikvanger wordt. En daarvan behoort er eigenlijk maar één te zijn; dus óf een wand als blikvanger óf het tapijt. Parket, tegels, plavuizen, of bijvoorbeeld natuursteen zijn ook uitstekende vloerafwerkingsmaterialen voor het eigentijdse interieur. Maar vergeet niet dat ook dit blikvangers zijn.

Een betaalbaar alternatief vormen gewone vloerplanken, als ze maar goed geschuurd en gelakt worden. Op zo’n planken vloer hoort een karpet. Vandaag de dag is er op dit gebied een uitgebreide keuze. In de eethoek, de hal en natuurlijk de woonkeuken moet bij het kiezen van de vloerafwerking vooral op het onderhoud worden gelet. Tegels, plavuizen, natuursteen en natuurlijk alle andere harde vloerafwerkingsmaterialen voldoen uitstekend.

Eigentijdse interieur stijl

Eigentijdse meubelen
In de eigentijdse interieur stijl passen diverse types meubelen, vaak simpel van vorm en redelijk strak van lijn. Die kunnen zijn gemaakt van natuurlijke of van kunstmatig vervaardigde materialen. Ook goede imitaties van bijvoorbeeld leer kunnen best worden toegepast. De eigentijdse meubelen zijn vaak flexibel.

Een goede keus vormen natuurlijke materialen als wol, katoen, leer, kurk en steen, evenals alle soorten hout, als de structuur daarvan maar niet wordt verdoezeld door een hoogglanzende lak of door beits in een onnatuurlijke kleur. In combinatie hiermee kunnen staal (meestal verchroomd), aluminium en glas worden gebruikt. Dergelijke glanzende materialen horen in dit interieur omdat de twinkeling van de zon of een lamp verrassend speelse reflecties geeft.