Aan veiligheid in huis zou een heel boek kunnen worden gewijd. Elke veiligheidsuitrusting bij het klussen is bedoeld om de kans op ongelukken zo veel mogelijk beperken. Toch is er één vereiste die niet te koop is en waar u beslist niet zonder kunt: concentratie. Vooral als u alleen werkt is dit van het allergrootste belang.
Concentratie
Concentratie is een eerste vereiste bij het gebruik van alle gemotoriseerde gereedschappen met name bij het zagen waarbij elk foutje kan leiden tot het verlies van een vinger of erger. De gevaren van elektriciteit zijn algemeen bekend, net als de ongelukken ten gevolgde van het vallen van ladders, het weglekken van giftige stoffen, en het contact met vuur of sterk schurende oppervlakken. In bijna alle gevallen waarin letsel opgelopen wordt, is er sprake van concentratieverlies, gekoppeld aan onervarenheid en onvoldoende beschermende kleding of uitrusting. Hoe nuttig alle hier genoemde artikelen ook zijn, concentratie bij wat u doet is het beste advies om ongelukken te voorkomen.
Basisuitrusting
Een overall is altijd aan te raden. Die beschermt niet alleen uw kleren, maar de pasvorm is meestal ook zodanig dat de overall niet per ongeluk in contact kan komen met bewegende delen van uw gereedschap. Werkhandschoenen zijn niet nodig bij het fijnere werk. Bij ruwer werk als hekken maken en tuin arbeid vormen ze echter een prima bescherming ter voorkoming van snij wonden en kneuzingen. Bij zwaar tillen en het gebruik van machines is het aan te raden om veiligheidsschoenen te dragen. Bij het werken met een kettingzaag zijn ze onontbeerlijk.
Kniebeschermers zijn erg plezierig bij het werken aan een vloer, of een andere klus waarbij veel moet worden geknield. Ze bieden de drager bovendien bescherming als hij per ongeluk in een spijker of iets dergelijks knielt. Ten slotte is een stevige werkpet het overwegen waard. Die vangt lichte klappen op het hoofd aardig op en kan zo verwondingen voorkomen, en is niet zo hinderlijk als de veiligheidshelm die op bouwterreinen verplicht is. Snij- en schaafwondjes kunnen niet altijd worden voorkomen. Een eenvoudige verbandtrommel in huis of in de werkplaats is dan ook onontbeerlijk.
Gevaar vanuit de lucht
Als u met hout werkt, is vooral het stof dat door zagen en schuren in de lucht terechtkomt, een gevaar voor de gezondheid. Op den duur kunnen uw longen erdoor worden aangetast.Voor veel doe-het-zelf enthousiastelingen kan de aanschaf van een stofafzuiginstallatie niet echt uit, omdat ze niet voldoende zelf klussen. Als uw portemonnee het toelaat, is de aanschaf echter toch het overwegen waard. Zo’n installatie kan aan de wand bevestigd worden, of is draagbaar. In het laatste geval kunt u het apparaat overal in huis of in de werkplaats meenemen, naar waar u maar aan het werk bent.
Als u slechts af en toe klust, biedt een eenvoudig stofmasker voldoende bescherming. De maskers zijn er ook tegen dampen, bijvoorbeeld van oplosmiddelen, die erg gevaarlijk kunnen zijn. Stof is natuurlijk ook slecht voor de ogen, en de aanschaf van een vei-ligheidsbril is dan ook zeker aan te bevelen: die beschermt u zowel tegen stof als rondvliegend materiaal. Voor langdurig werk in stoffige omstandigheden bestaan er volgelaatsmaskers met bekrachtigde luchttoevoer.
Een ander gevaar dat door de lucht komt is lawaai, dat over een lange periode schade kan aanrichten. Hout-bewerkingsapparatuur is meestal de hoofdschuldige, zoals schaafmachines en cirkelzagen. Oordopjes vormen de eenvoudigste oplossing, en kunnen lang in het oor blijven zitten. Als u zo af en toe ook nog wat wilt kunnen horen, kunt u beter oorbeschermers nemen. Die kunt u met een andere gezichtsbeschermer dragen.
Praktische tip
Het misschien wel belangrijkste advies is om nooit alleen te werken met machines. Roep zo mogelijk altijd de hulp in van een vriend of collega. Als er geen telefoonaansluiting is, is het handig om een mobiele telefoon in de werkplaats te hebben.