De eerste zomerappels uit eigen tuin smaken het best, ook al is het door import en speciale bewaarmethoden mogelijk het hele jaar door verse appels te kopen. Een van de vroegste zomer appels in ons klimaat is ‘Yellow Transparant’. De vruchten kunnen vaak al vanaf half juli worden geoogst. De meeste rassen echter zijn tussen eind juni en half september rijp.

Controleer de rijpheid van de appels door een vrucht met de hand iets op te tillen en licht te draaien. Een rijpe appel laat dan gemakkelijk los, waarbij het steeltje aan de vrucht blijft zitten. Kenmerkend voor zomerappels is dat ze net geplukt het lekkerst zijn. Ze zijn zeer gevoelig voor druk en worden spoedig zacht of melig als ze te lang worden bewaard.

De rassen die later in de zomer rijpen, kunt u enkele weken bewaren als ze naast elkaar op een zachte onderlaag in kisten worden gelegd en op een koele plaats worden bewaard.

Zomerappel Eigenschappen

Bloeiperiode:

    April, Mei

Bijzonderheden:

    Eetbare delen

Standplaats:

    Zon

Grond:

    Voedselrijk, Doorlatend

Hoogte tot:

    8 m

Latijns/wetenschappelijke naam:

    Malus

 

Enkele rassen zomerappels:

  • Yellow Transparant: Oogst vanaf half juli, bleekgroen; vrij zuur, sappig; goede moesappel; gemiddelde opbrengst.
  • Vista Bella: Oogst vanaf eind juli, gelig rood; zurig aromatisch tot geparfumeerd; gemiddelde opbrengst.
  • Mantet: Oogst vanaf eind juli, gelig groen; oranje gevlamd; zachtzuur; gemiddelde opbrengst.
  • Piros: Oogst vanaf begin augustus, geel, rood gevlamd; zeer aromatisch;  jaarlijks hoge opbrengst.
  • Delbar Estivale: Oogst vanaf begin augustus, geelgroen, rood gestreept; zoet, licht geparfumeerd; hoge opbrengst.
  • Discovery: Oogst vanaf half augustus, groenachtig geel, rood gestreept; aromatisch, sappig; gemiddelde opbrengst.
  • Jamba: Oogst vanaf eind augustus, overwegend rood; groot; aromatisch, sappig; gemiddelde opbrengst.
  • Jerseymac: Oogst vanaf eind augustus, groenig geel met rood; zoet, weinig aroma; gemiddelde opbrengst.
  • Gravenstein: Oogst vanaf eind augustus, geel, rood gevlamd; grote, zoetzure vruchten; gemiddelde opbrengst.
  • James Grieve: Oogst vanaf begin september, geelrood; zoetzuur, aromatisch; jaarlijks hoge opbrengst.
  • Alkmene: Oogst vanaf begin september, geelrood; zoetig met wat zuur; jaarlijks gemiddelde opbrengst.

Tip:

Snoeien bij het planten, laat de middelste tak (harttak) en drie gelijkmatig om deze harttak verdeelde hoofdtakken staan. Verwijder alle overige takken. De drie hoofdtakken met ongeveer de helft inkorten, zodat ze alle even lang zijn. Snoei altijd boven een naar buiten wijzende knop. Kort daarna de middelste tak met ongeveer eenderde in, zodat deze circa 20 cm hoger is dan de hoofdtakken. Snoeien doet u in het voorjaar.

Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Appelbomen worden in het najaar of in het vroege voorjaar geplant. De grond met stro of compost bedekken. Lijmringen verwijderen. Oudere bomen ieder jaar mest geven. Eind februari de bomen in vorm snoeien. Vanaf half juli kunt u oogsten. Aangezien de niet lang houdbare zomerappels niet allemaal tegelijk rijp worden, moet u ze in een aantal keren plukken. Vanaf oktober lijmringen aanbrengen. In de wortelzone compost verdelen en de stam eventueel met speciale verf tegen vorst beschermen.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop twee- of driejarige veredelde bomen bij een gerenommeerde boomkweker die de jonge bomen ook voor het planten snoeit. Koop nooit een jonge boom met een slecht ontwikkeld wortelstelsel of met talrijke, zwakke scheuten. In juni de vruchtgroepen uitdunnen. Laat per groep alleen de krachtigste staan. Vroege appels zo spoedig mogelijk opeten. Appels die in de late zomer rijp worden, zijn op een koele plaats ongeveer drie tot vier weken houdbaar. Zon. Appels rijpen het beste als de boom per dag minstens zes uur zon krijgt. Doorlatende grond. De hoogste opbrengst kunt u verwachten als de boom in vruchtbare, leemhoudende grond staat die regelmatig wordt bijgemest. Meeldauw veroorzaakt een witte aanslag op de scheuten, bladeren en bloemen. De bladeren vallen af, de vruchten blijven klein en hebben veelal netvormige roesttekeningen. Aangetaste delen in het najaar wegsnoeien. Zieke bomen met een zwavelhoudend preparaat behandelen.