Aubergines, ook wel eierplanten genoemd, zijn nacht schadegewassen en afkomstig uit het tropische India. In ons klimaat worden de planten slechts eenjarig gekweekt. In de volle grond worden de vruchten in de meeste gevallen alleen in een bijzonder mooie en warme zomer rijp. Daarom verdient het aanbeveling om de planten onder een folie tunnel, in de koude bak of in de kas te kweken.

De vruchten ontstaan uit de mooie paarse bloemen. Ze zijn afhankelijk van het ras wals-, peer- of eivormig en daarnaast wit, geel, violet of bijna zwart van kleur. U kunt oogsten zodra de glanzende schil volledig is gekleurd en licht dof wordt. Het zaad is dan nog zacht en wit. Door het gehalte aan solanine mogen de vruchten alleen gekookt, gebakken, gestoofd of gegrild worden gegeten. De smaak is mild tot zachtbitter.

Aubergine Eigenschappen

   
  Oogstperiode:Juli, Augustus, September
  Bijzonderheden:Eetbare delen
  Standplaats:Zon
  Grond:Doorlatend, Humusrijk
  Hoogte tot:1 m
  Latijns/wetenschappelijke naam:Solanum melongena


Enkele aubergine rassen en hun bijzonderheden:

 • Anet: Slanke, bijna cilindrische, donkerviolette vruchten; zeer aan te bevelen voor de kascultuur.
 • Antar: Slanke, cilindrische, donkerviolette vruchten; geschikt voor buiten, onder folie, voor de koude bak en de kas.
 • Mileda: Lange, cilindrische, donkerviolette vruchten; snelle groei; geschikt voor buiten, bij voorkeur onder een tunnel.
 • Lange Violette: Slanke, langwerpige, peervormige, purperviolette vruchten; voor buiten, onder folie, in de koude bak en in de kas.
 • Negro: Middeldikke, langwerpige, peervormige, zwartviolette vruchten; aan te bevelen voor folie tunnels en de kas.
 • Sperling’s Blacky: Dikke, langwerpige, peervormige, donkerviolette vruchten; zeer aan de bevelen voor de teelt onder folie tunnels.
 • Rondona: Grote, ovaal ronde, blauwzwarte vruchten; verdraagt vrij lage nachttemperaturen; voor buiten, folie tunnels en de kas.
 • Hugaro: Ovale tot ronde, donkerviolette vruchten; kleinblijvend gewas; geschikt voor de buitenteelt, ook voor grote kuipen.
 • Black Beauty: Dikke, stomp-ovale, zwartviolette vruchten; aan te bevelen voor de teelt onder folie, in de koude bak en in de kas.
 • Golden Eggs: Kleine, eivormige, goudgele vruchten; bijzonder aan te bevelen voor de teelt onder folie, in de koude bak en in de kas.
 • Aubergine Blanche: Kleine, eivormige, witte vruchten; vooral aan te bevelen voor de teelt onder folie, in de koude bak en in de kas.
 • Sito: Grote, ovaal ronde, donkerviolette vruchten; geschikt voor de teelt onder folie, in de koude bak en in de kas.

Tips: Bacterie- en schimmelziekten die nachtschade gewassen als tomaten en paprika aantasten, hebben ook vat op aubergines. Pas voor deze drie groentesoorten daarom preventief een vrucht-wisseling van drie jaar toe op hetzelfde bed. Of probeer aubergines in grote, diepe kuipen met gekochte potgrond te kweken.

Een bijzonder rijke vruchtzetting bij een buitenteelt kunt u het beste uitdunnen tot zes tot acht vruchten per plant. Meer worden er in ons klimaat niet rijp.

Aubergines gedijen ook goed in verhoogde bedden. Combineer deze mooi bloeiende planten met bijvoorbeeld sla of lage zomerbloeiers. In streken met doorgaans koele zomers is het aan te bevelen om aubergines in grote en diepe kuipen te telen op een warme en beschutte plaats op het zuiden.Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Tussen eind februari en half maart binnenshuis in potten of kistjes zaaien en bij 20-25 C laten kiemen. Zodra de zaailingen vier bladeren hebben, moeten ze in afzonderlijke, kleine potten worden verspeend. Geleidelijk afharden. Vanaf half mei in met mulch folie afgedekte grond planten. Met vlies of een folie tunnel beschermen. Geef de planten regelmatig water, maar houd daarbij de bladeren zo mogelijk droog. Geef de planten een of twee keer mest. Volledig gekleurde vruchten met een scherp mes afsnijden.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop compacte, gezonde, goed vertakte jonge planten zonder bloemen. U kunt uiteraard ook vers zaad kopen en de planten zelf opkweken. Koop nooit langgerekte planten met gele bladeren. Neem ook geen door bladluizen aangetaste planten. In de volle grond kunt u aubergines het beste met slechts één scheut opkweken. Ze worden 30-60 cm hoog. Bind ze aan stokken. In de kas kunnen ze met twee of drie scheuten worden opgekweekt aan touwen. Zon. Geef uw aubergines een warme, tegen de wind beschutte standplaats. Humus rijke, doorlatende grond. Aubergines gedijen het best in diep losgemaakte grond. De wortels kunnen tot 90 cm diepte groeien. Verwelkingsziekten worden doorgaans veroorzaakt door Verticillium- en Fusarium-schimmels. Daarbij worden de bladeren geel of bruin en laten de scheuten bij het opensnijden bruine ringen zien. De planten zijn vaak slechts aan één kant aangetast. Zieke planten zo snel mogelijk vernietigen