Pruimen staan in Nederland op de vierde plaats van de inheemse fruitproductie. De vruchten worden in boomgaarden geteeld, een enkele keer ook in kassen. De hier besproken rassen zijn voor de buitenteelt.

Niet alle rassen zijn zelf bestuivers. Daarom is het nodig bij het kopen van een pruimenboom te informeren of u voor de bevruchting van het door u gekozen ras nog een tweede boom nodig hebt. ‘Hauszwetschge’ is een van de zelfbestuivende rassen. Daarnaast is dit ras in staat zich zonder grote problemen aan verschillende klimatologische omstandigheden aan te passen.

Vroege rassen kunt u meestal al in augustus oogsten. Bij middelvroege en late rassen begint de oogstperiode in september en kan tot diep in oktober voortduren.

Prunus Eigenschappen

Bloeiperiode:

  April, Mei

Bijzonderheden:

  Eetbare delen

Standplaats:

  Zon

Grond:

  Voedselrijk, Humusrijk

Hoogte tot:

  8 m

Latijns/wetenschappelijke naam:

  Prunus

 

Enkele rassen en hun bijzonderheden

 • Bühler Fruhzwetschge: Ronde, grote vruchten; zeer zoet en sappig vruchtvlees; zelf bestuivend; rijke oogst; oud ras.
 • The Czar: Paarsblauwe vruchten met moeilijk loslatende pitten; sterke groei; zelfbestuivend.
 • Ontario: Grote, geelgroene, bijna ronde vruchten; geel vruchtvlees, sappig, zoet; zelf bestuivend.
 • Opal: Paarsrode vruchten met gelige vlekken; pit laat goed los; sappig vruchtvlees; zelf bestuivend.
 • Wangenheimer Fruhzwetschge: Grote, langwerpige, donkerviolette vruchten; geel vruchtvlees, zoet en sappig; zelf bestuivend.
 • Reine Claude d’Oullins: Grote, ronde groengele vruchten met rode vlekken; sappig en zoet; niet volledig zelf bestuivend.
 • Hauszwetschge: Grote, lange, diepblauwe vruchten; geel, zoet vruchtvlees; zelf bestuivend; klimaatbestendig.
 • Belle de Louvain: Donkerblauwe vruchten; smakelijk vruchtvlees; sterke groei; zelf bestuivend.
 • Reine Claude d’Althan: Paarsrode vruchten; smakelijk, goudgeel vruchtvlees; loslatende pitten; niet zelf bestuivend.
 • President: Grote, blauwe vruchten; geel, zoet vruchtvlees; niet zelf bestuivend; voor mild klimaat.
 • Stanley: Reusachtige, blauwe vruchten; geel, aromatisch zoet vruchtvlees; voor mild klimaat.
 • Victoria: Langwerpige, grote, geelrode vruchten; geel, aromatisch zoet vruchtvlees; zelf bestuivend.

Tip:

Om een optimale oogst te bereiken, is het nuttig om aan enkele punten aandacht te besteden: Pruimen hangen vaak zo dicht bij elkaar dat één zieke of rottende vrucht voor de overige vruchten een haard van besmetting kan zijn. Verwijder daarom aangetaste vruchten. U voorkomt daarmee de verspreiding van ziekten die tot een kleinere oogst leiden. Verwijder en vernietig ook zieke takken!

‘Victoria’ moet u na de bloei en vruchtzetting enigszins uitdunnen. Daarmee bereikt u dat de vruchten groter worden en dat het vruchtvlees zoeter smaakt.

Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Giet de grond rond de boom voor de bloei aan met brandnetel- of smeerwortelgier. Geef daarna rijkelijk water. Jonge pruimenbomen hebben de hele zomer door regelmatig water nodig. Plant de pruimenboom in oktober of november, zolang de grond nog vorstvrij is. Het volgend najaar, om ziekten en plagen te voorkomen, moet u alle onrijpe verdroogde vruchten verwijderen. Behandel de stam van de pruimenboom met biologische lijm. Dek de grond rond de boom af met een ongeveer 10 cm dikke laag rijpe compost.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop een jonge pruimenboom met veel stevige scheuten. Als het nodig is, laat de boom dan nog op de kwekerij snoeien. Koop nooit een boom die in uitgedroogde grond staat of die broze of lange, dunne scheuten heeft. Als uw pruimenboom bijzonder veel vruchten draagt, kan het nodig zijn de zware takken te stutten om afbreken te voorkomen. U kunt de vruchten direct na het oogsten invriezen. Eenmaal ontdooid smaken ze fris en sappig. Volle zon. De meeste pruimen geven in een mild klimaat een rijke oogst. Alleen ‘Hauszwetschge’ is sterk genoeg om ook in een ruw klimaat veel te produceren. Voedsel- en humusrijke grond is een voorwaarde. Bij droogte veel water geven. Misvormde vruchten die daarnaast bruinachtig zijn verkleurd en met een poederachtige aanslag zijn bedekt, zijn een symptoom voor een schimmelaantasting. Om verspreiding van de ziekte te voorkomen, moet u de vruchten vernietigen.