Verbena’s zijn gemakkelijk te verzorgen eenjarige zomerbloemen die zich snel uitbreiden. De veredelde rassen zijn meer gevraagd dan de oorspronkelijke soorten.

De planten groeien compact en rechtop of licht overhangend. Dichte, afgeplatte, schermvormige trossen van blauwe, roze of witte bloemen, veelal met witte ogen, verschijnen op min of meer stijve stengels. De bladeren zijn donkergroen en behaard. Vanaf april zijn verbena’s in alle kleuren verkrijgbaar, maar u kunt ze ook gemakkelijk zelf zaaien en opkweken. Globaal worden verbena rassen in drie groepen onderverdeeld: eenkleurige, aurikel bloemige (met oog, beide circa 30 cm hoog) en dwergachtige (20 cm) verbena’s.

Verbena canadensis wordt 20-40 cm hoog en bloeit wit of purperviolet, Verbena peruviana groeit laag en kruipend en heeft kleurige bloemen.
Verbena tenera bloeit roze, rood en blauw, Verbena tenuisecta purper violet. Beide zijn hangende soorten. Verbena rigida en Verbena bonariensis hebben violette bloemen en groeien stijf rechtop.

Verbena Eigenschappen

Soort:

  Eenjarig

Bloeiperiode:

  Juni, Juli, Augustus, September, Oktober

Bijzonderheden:

  Gemakelijk te verzorgen, Bodembedekker

Standplaats:

  Zon

Grond:

  Doorlatend, Humusrijk

Hoogte tot:

  1,25 m

Latijns/wetenschappelijke naam:

  Verbena

De standplaats van de Verbena

Alle verbena’s gedijen uitstekend op een zeer warme en zonnige standplaats. Met de compacte, recht opgroeiende rassen kunt u kleurige tapijten aanleggen in perken en borders. Maar ze zijn ook geschikt als rand beplanting of als opvallende kleur accenten in een rotstuin. De lage en hangende rassen en soorten zijn vooral geschikt voor balkon bakken en hangpotten. Denk daarbij in het bijzonder aan Verbena canadensis en Verbena tenera. U kunt ze echter ook planten op zonnige glooiingen, op muurtjes en in spleten tussen stenen. Daar vormen ze met hun stralende kleuren weelderige bloementapijten. Verbena bonariensis en Verbena rigida brengen met hun vrolijke, violette bloemen speelse accenten aan in perken met lage zomer bloeiers. Ze zorgen ook voor kleur in borders met vaste planten. Daarnaast kunt u er de hele zomer mooie bloemen van snijden.

Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Zaai verbena’s tussen februari en april bij een temperatuur van 18-20°C. Enkele rassen en de soorten Verbena tenera en Verbena peruviana kunt u ook door stekken vermeerderen. Laat de stekken in bakken met zaaiaarde wortelen Geef om de twee weken verdunde vloeibare mest. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen. Verwijder de planten op enkele moederplanten na. Die haalt u voor de vorst naar binnen om ze koel en licht te laten overwinteren.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop vanaf februari zaad of vanaf mei compacte, goed vertakte jonge planten die net beginnen te bloeien. Zo kunt u de kleuren herkennen. Koop nooit planten met dunne scheuten. Controleer de onderkant van de bladeren op plagen. Uitgebloeide bloemen regelmatig verwijderen. Daarmee stimuleert u de ontwikkeling van nieuwe knoppen. Verbena’s reageren gevoelig op te veel vocht. Geef ’s morgens vroeg water, zodat de planten op kunnen drogen. Dit vookomt ziekten. Zon. Verbena’s hebben zon nodig. Verbena rigida verdraagt lichte schaduw. Doorlatende grond. Voeg aan zware grond compost en zand toe. Zorg dat er geen overtollig water rond de wortels blijft staan. Bij vochtig en warm weer worden verbena’s gemakkelijk door meeldauw aangetast. Deze schimmelziekte is te herkennen aan de poederachtige, witte aanslag op de bladeren. Een goede luchtcirculatie kan verspreiding van de schimmels voorkomen. Verwijder en vernietig aangetaste delen