Een nieuwe keuken kopen kan een grote uitdaging zijn voor huishoudens. Kies je voor een lichte keuken, of ga je juist voor een donker ontwerp? Behoud je de huidige indeling van de keuken, of pas je deze aan? Wat betekent dit voor de gas- en waterleidingen die momenteel in de keuken liggen? Dit artikel helpt je op weg bij het ontwerpen van een nieuwe keuken voor jouw woning. Wat zijn de trends van dit moment? Welke indeling wordt de laatste jaren vaak gekozen? Hoe kun je slim besparen op de renovatie van een bestaande keuken? Tijd om aan de slag te gaan! 

Renovatie van een keuken hoeft niet duur te zijn

Bij het renoveren van de keuken wordt vaak gedacht dat men al snel tien- tot vijftienduizend euro kwijt is. Die gedachte is niet juist. Een keukenrenovatie kan ook goedkoper, door bewust te kijken naar de verschillende modellen budget keukens. Deze keukens zijn voorzien van A-merk apparatuur en kwalitatief goede materialen. Ze bevatten geen onnodige extra’s, maar je mist er ook niks in. Er zijn verschillende keukenzaken die deze scherp geprijsde keukens aanbieden. Interessant hierbij is het om ook eens te kijken naar de diverse showroomkeukens die in de winkel aanwezig zijn. 

Voordelige keukenrenovatie met een showroomkeuken

Een showroomkeuken is, zoals de naam al verklapt, een keuken die in de showroom stond. Met de continue vernieuwing van het assortiment van keukenzaken moet zo’n showroomkeuken op den duur plaatsmaken voor een nieuw model. Het maakt dat je deze keukens voor een zeer scherpe prijs over kunt nemen. Voordeel daarbij is dat er geen levertijd op deze keukens zit; je kunt de keuken direct laten bezorgen en monteren. Ook goed om te weten: zelfs bij showroomkeukens is het nog mogelijk om aanpassingen te doen aan het keukenontwerp. 

Keukens hebben een nieuwe invulling gekregen

De afgelopen jaren is de wijze waarop men een keuken gebruikt veranderd. Niet langer is de keuken uitsluitend een ruimte voor de bereiding van een maaltijd. Zie het als een sociale plek, waar je de mogelijkheid hebt om al tijdens het koken bij te praten met je partner en kinderen. Om hierin te voorzien wordt in het ontwerp van keukens vaak een kleine bar opgenomen. Maak het een onderdeel van een groot kookeiland in de keuken. 

Naast het opnemen van een bar in het keukenontwerp, kiest men voor het betrekken van deze ruimte bij de rest van de woning. Laat de kleur op de wanden in de woon- of eetkamer doorlopen in de keuken. Dat kan door de wanden van de keuken in dezelfde kleur te verven, maar bijvoorbeeld ook door hier een subtiele tegelwand te creëren. Kleine, smalle tegels met een glimmende glazuurlaag zijn hierbij het populairst. Ze voegen kleur toe aan je keuken. 

Inventariseer welke apparatuur je nodig hebt

Bij het ontwerpen van een keuken is het al snel verleidelijk om hier steeds weer nieuwe apparatuur aan toe te voegen. Naast de stoomoven komt een combi-oven ook van pas, evenals dat je naast een grote koelkast wellicht ook baat hebt bij een losse wijnkoelkast. Om te voorkomen dat je keukenontwerp al snel meer dan tien apparaten bevat, is het slim om vooraf een wensenlijstje op te stellen. Welke apparaten mogen beslist niet ontbreken? Mocht er budget over zijn, dan kun je dit lijstje aanvullen met verschillende extra’s. Interessant is het bij het kiezen van de apparatuur voor je keuken om apparaten te combineren. Denk aan een heetwaterkraan, in plaats van een losse waterkoker in combinatie met een traditionele keukenkraan. Vergelijkbaar is een kookplaat met geïntegreerde afzuiging, in plaats van een kookplaat en een losse afzuigkap aan de muur.