Ben je net verhuisd of heb je recent nieuwe meubels aangeschaft, maar moet je woning nog aangekleed worden? Het aankleden van je woning is erg belangrijk, want dit zorgt voor de nodige sfeer. Daarnaast geeft het ook warmte en brengt het gezelligheid met zich mee. Maar hoe kleed je nou je woning goed aan, zodat je echt tevreden bent?

Het kleurenpalet bepalen

Het kan natuurlijk zo zijn dat je in iedere kamer een ander kleurenpalet wilt hebben. Een mooie, lichte woonkamer met natuurlijke kleuren, een keuken met witte accenten en een donkergrijze badkamer bijvoorbeeld. Dit kan goed, maar beter is het om één bepaalde kleur subtiel in elke kamer terug te laten komen. Dit kun je al doen met een simpele badmat in de badkamer en een paar potten in de keuken.

Bepaal eerst voor elke kamer het kleurenpalet. Bedenk je goed voor welke kleuren je wilt gaan en maak zo nodig een moodboard om te zien of deze kleuren wel goed bij elkaar passen. Lichte, natuurlijke kleuren zorgen ervoor dat de ruimte groter oogt, dus wanneer je een kleine kamer hebt, is dit een goed idee.

Aankleden met de juiste spullen

Wanneer je dan de kleuren bepaald hebt, is het belangrijk de juiste spullen aan te schaffen. Je woning aankleden doe je bijvoorbeeld met mooie gordijnen die opvallen wanneer je binnenkomt, een mooi schilderij aan de muur en een groot en zacht vloerkleed. Een vloerkleed kopen doe je echter niet zomaar, want er zijn veel punten waar je op moet letten. Wil je graag een ontzettend zacht kleed voor in de woonkamer, of juist een praktische voor in de slaapkamer of in de gang? Voel de verschillende kleden en bekijk goed of deze kleur overeen komt met je kleurenpalet. Kijk ook naar de afmetingen; je wilt niet dat hij net niet mooi valt bij je bankstel want dat is zonde.

In de keuken of badkamer gebruik je andere aankleding dan in de woonkamer. Kies bijvoorbeeld voor een aantal verschillende potten waar je planten in doet, mooie potten voor het opbergen van je pasta’s en rijst, en in de badkamer voor bijvoorbeeld wattenschijfjes en wasmiddel. Door dit soort dingen in dezelfde potten op te bergen creëer je een eenheid wat zorgt voor een goede aankleding, want het staat veel minder rommelig.

De juiste verlichting

Naast een mooie, goede aankleding is de verlichting van je woning net zo belangrijk. Tegenwoordig zie je veel open lampen, waarbij je de lichtbron zelf dus goed ziet zitten. Deze zijn dan ook erg modern, met donkerder glas of juist een andere kleur. Ook heb je verschillende LED lampen en zelfs lampen die werken op de wifi van je huis. Deze zijn vaak ook nog in te stellen in een andere kleur, zodat je een bepaalde sfeer kunt creëren wanneer dit nodig is. tijdens een romantisch diner bijvoorbeeld, of juist bij een filmavond met het hele gezin.