Dichter narcissen, ook wel poëticus- of witte narcissen genoemd, zijn wijd verbreid in de landen rond de Middellandse Zee. Typerend voor de zuivere soort zijn de zuiverwitte bloemblaadjes en de zeer kleine bij kronen, die vaak een groenachtig oog hebben met een oranjerode rand.

Een veel voorkomende variëteit is Narcissus poeticus var. recurvus. De lang houdbare bloemen verspreiden een intense, aromatische geur. De bloembladeren zijn teruggeslagen en de zeer ondiepe, groenachtig gele bijkronen hebben een karmijnrode rand.

Daarnaast bestaan er ook enkele rassen die uit kruisingen met de wilde soort zijn ontstaan. Een beproefd ras is ‘Actaea’. Ook relatief gemakkelijk verkrijgbaar zijn ‘Ace of Diamonds’, ‘Cantabile’, ‘Dactyr’, ‘Horace’, ‘Haworth’ en ‘Queen of Narcissi’.

Dichter narcis Eigenschappen

   
  Bloeiperiode:April, Mei
  Bijzonderheden:Gemakelijk te verzorgen, Giftig, Geurend
  Standplaats:Zon, Halfschaduw
  Grond:Doorlatend, Lichtvochtig
  Hoogte tot:50 cm
  Latijns/wetenschappelijke naam:Narcissus poeticusDe standplaats van de Dichter narcis

Dichter narcissen passen evenals alle andere narcissen, goed aan de rand van een groep houtige gewassen, onder struiken en bij vroeg bloeiende vaste planten. Vochtige weiden in de bergen vormen hun natuurlijke standplaats. Daarom zijn de planten bij uitstek geschikt om in het voorjaar een vochtig gazon te verfraaien, bijvoorbeeld samen met Sleutelbloemen (Primula), Sterhyacinten (Scilla) en Blauw druifjes (Muscari armeniacum). U moet er dan echter rekening mee houden dat het gras pas gemaaid kan worden als de bladeren volledig zijn afgestorven. Verder is het aan te bevelen om de bollen om de vier tot vijf jaar op te graven en te delen, zodat de bloeikracht blijft behouden. Als u ook van de fijne geur van deze narcissen wilt genieten, kunt u de bollen nabij het huis planten, bijvoorbeeld in kuipen of in bedden naast de voordeur, in de voortuin of dicht bij het terras.Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Als de narcissen beginnen uit te lopen, compost of speciale bolbloemenmest geven. Bij droogte water geven. Verwijder de uitgebloeide bloemen. Laat de bladeren ongestoord geel worden en afsterven. Te grote pollen om de vier tot vijf jaar opgraven, de bollen delen en direct weer planten. Plant de bollen in augustus of september, desnoods nog in oktober. Zorg dat de bollen binnen de groepen 5-10 cm diep en op 10-15 cm afstand van elkaar staan. Bedek de plantplaats met een laag compost of met bladeren.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het najaar zo groot mogelijke bollen. Bollen met twee ‘neuzen’ produceren in de meeste gevallen ook twee bloemstengels. Koop nooit zachte, beschadigde of beschimmelde bollen. Deze zullen in de grond snel rotten. Plant dichter narcissen ook in een grote kuip, die u ’s winters op een koele maar vorstvrije plaats zet. De planten bloeien dan vroeger Het mooist komen de rassen van dichter narcissen tot hun recht als u ze in grotere groepen plant. Zon tot halfschaduw. Dichter narcissen verdragen lichte schaduw, maar ze hebben desondanks ten minste drie uur zon per dag nodig. Doorlatende, diepe grond. De planten geven de voorkeur aan licht vochtige grond. Lichte vlekken op de onderkant van de bladeren of brede, bleek groene tot witte strepen over de gehele lengte van de bladeren duiden op een aantasting door het Rattle virus. Aangetaste planten direct verwijderen en vernietigen. Bollen die in de buurt stonden verplanten.