Dahlia’s bieden een overweldigende verscheidenheid aan vormen en kleuren. En nog steeds komen er regelmatig nieuwe rassen op de markt. Op blauw na, zijn vrijwel alle kleuren vertegenwoordigd. De hoogte die deze planten kunnen bereiken is zeer uiteenlopend. De kleinste worden slechts 15 cm hoog, maar er zijn ook rassen die bijna twee meter hoog worden.
Ze worden over het algemeen naar de vorm van de bloemen in drie groepen ingedeeld: enkel-, halfgevuld- en gevuldbloemige rassen.
- Tot de enkelbloemige dahlia’s behoren de verschillende Mignon dahlia’s. Kenmerkend voor deze rassen zijn het gele hart en de eenvoudige krans van meestal intensief gekleurde bloemblaadjes.
- Tot de halfgevuldbloemige dahlia’s worden schoonheden als de pioen en anemoonbloemige rassen gerekend, maar ook de halskraag dahlia’s.
- Verreweg de grootste verscheidenheid en de prachtigste bloemen zijn in de groep van de gevuldbloemige soorten te vinden. Daartoe behoren onder meer de bekende grootbloemige cactus- en semi-cactus-dahlia’s en de mooie bolvormige pompon dahlia’s. Een aantal exotisch aandoende soorten wordt eveneens tot deze groep gerekend.
Alle soorten zijn goede snijbloemen. Ze zijn in de vaas zeer lang houdbaar, als ze gesneden worden zodra de knoppen beginnen open te gaan.
Eigenschappen
Bloeiperiode:
Bijzonderheden:
Standplaats:
Grond:
Hoogte tot:
Latijns/wetenschappelijke naam:
|
De standplaats van de Dahlia
Dahlia’s bloeien onvermoeibaar van de zomer tot de eerste nachtvorst. Voorwaarde is echter dat u de planten voldoende voedsel geeft. Ze bloeien slecht in voedselarme grond. Daarnaast verdragen ze ook geen natte voeten. Het bemesten van dahlia’s moet met beleid gebeuren. Vóór u de knollen plant, verrijkt u de grond met rijpe compost. Tijdens de knopvorming en zo nodig ook in de bloeiperiode geeft u bij voorkeur een vloeibare volledige meststof met een hoog aandeel kali. Voorkom overbemesting met stikstof. Dit leidt tot een versterkte bladgroei, waardoor er minder energie overblijft voor het ontwikkelen van bloemen. In perken en borders komen dahlia’s het mooist uit als ze in groepen staan. Wilt u verschillende rassen bij elkaar planten, let dan vooral op een harmonische combinatie van de kleuren, zodat het effect van de beplanting niet al te fel of opdringerig is. Een groot aantal dahlia rassen kunt u zonder problemen ook in bakken en kuipen planten. Het is dan wel belangrijk om regelmatig water te geven, zonder dat de planten natte voeten krijgen. Geef daarnaast elke week vloeibare mest met een verhoogd aandeel kali.
Onderhoud het jaar rond
Voorjaar | Zomer | Najaar |
Plant de vorstgevoelige dahlia knollen pas in de tweede helft van mei. Zorg ervoor dat de grond goed is voorbereid. | Houd de planten in de groeiperiode gelijkmatig vochtig. Geef een vloeibare meststof met wat extra kali., zodra de eerste knoppen verschijnen. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen. Uw dahlia’s bloeien dan uitbundig | Haal na de eerste vorst de knollen uit de grond. Snij de bladeren eraf. Leg de knollen in een kist op een laag zand of turf. Bewaar de kist in de winter op een droge, koele, maar vorstvrije plaats. |
Tips bij het kopen | Tips van de prof | Licht en grond | Problemen |
Koop vanaf april stevige wortelknollen. Ze mogen al iets uitlopen. Koop nooit zachte of verschrompelde knollen. Koop liever ook geen knollen die in plastic zakken zijn verpakt of die al lange uitlopers hebben. | Lage dahlia rassen gedijen ook heel goed in balkon bakken en grote kuipen. Snij na een hevige regenbui alle bloemen af die ernstig beschadigd of slijmerig zijn. Laat alleen de knoppen staan. Zo kunt u ziekten voorkomen. | Zon. Dahlia’s bloeien het mooist op een zonnige en luchtige standplaats, die echter uit de wind moet liggen. Doorlatende grond. Deze moet bovendien voedselrijk zijn. In arme, dichtgeslibde of natte grond bloeien dahlia’s zeer slecht. | Dahlia’s worden vrij vaak door bladluizen aangetast. Controleer de planten regelmatig. Spuit zonodig met een oplossing van zachte zeep. Los 30 gram zachte zeep op in 1 liter warm water en voeg er een scheut brandspiritus aan toe. Onverdund spuiten. |