Uit de stevige, knolvormige wortelstokken (rizomen) van Indisch bloemriet groeien brede, glanzende bladeren in volle groene of bronzen tinten. Tussen juni en oktober pronken de planten met opvallende bloeiwijzen in gele, oranje en rode tinten. Soms zijn ze zelfs tweekleurig. De rassen kunnen naar hoogte worden onderverdeeld.

Een laagblijvend ras is bijvoorbeeld ‘Seven Dwarfs’ met gele, roze, zalmkleurige, scharlaken- en karmijnrode bloemen. ‘Puck’ bloeit geel, ‘Alberich’ roze. ‘Lucifer’ heeft geelgerande rode bloemen. Alle dwergrassen worden maar 50-60 cm hoog.

Tot de middelhoge rassen (80-120 cm) behoren onder meer de roze ‘Salmon Pink’, de oranje ‘Goldrand’ en ‘Brilliant’ met uitbundige, karmijnrode bloemen. ‘Wyoming’ heeft oranje bloemen boven intens bronskleurige bladeren, ‘Goldader’ schittert met geelgroen gestreepte bladeren en ‘Black Knight’ heeft karmijnrode bloemen en zeer donkere, bruinrood getinte bladeren.

Hoge rassen (120-160 cm) zijn onder andere ‘Red King Humbert’ met scharlakenrode bloemen, de geelbloeiende ‘Yellow King Humbert’ en ‘Eureka’ met zuiverwitte bloemen en donkergroene bladeren.

Indisch bloemriet Eigenschappen

Bloeiperiode:

    Juni, Juli, Augustus, September, Oktober

Bijzonderheden:

    Gemakelijk te verzorgen

Standplaats:

    Zon

Grond:

    Voedselrijk, Doorlatend

Hoogte tot:

    1,5 m

Latijns/wetenschappelijke naam:

    Canna Indica Groep

De standplaats van de Indisch bloemriet

Indisch bloemriet gedijt op bijna iedere zonnige standplaats. Bijvoorbeeld als hoge plant in de border, als snelgroeiende haag tegen inkijk, als blikvanger in een perk met zomerbloemen, aan de rand van een vijver of een groepje heesters of als kuipplant. De laagblijvende rassen doen het uitstekend in kuipen op het terras. Al voor de bloei is Indisch bloemriet, door de decoratieve bladeren, zeer de moeite waard. In zomerbloemenborders kunt u met alle rassen van hoog tot laag duidelijke en kleurrijke accenten zetten in diverse combinaties. Voor borders met vaste planten zijn vooral de middelhoge en hoge rassen geschikt. U kunt ze in een groep als blikvanger op de achtergrond planten, maar ook in rijen. Daardoor ontstaat het effect van een kleurig lint. Langs het tuinhek geplant maakt Indisch bloemriet ook op afstand indruk door de opvallende bladeren en bloemen. Aan de rand van een vijver voelen de planten zich eveneens heel goed thuis. Ze maken van een eenvoudige vijver een aantrekkelijke siervijver.

Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Voor een vroege bloei moet u Indisch bloemriet in maart binnenshuis voorkweken en half mei buiten planten. Wortelstokken die u in de tweede helft van mei rechtstreeks in de tuin plant, bloeien later. Indisch bloemriet heeft veel water en voedsel nodig. De grond mag in geen geval uitdrogen. Geef de planten tot ongeveer half augustus om de twee weken mest. Bij de eerste vorst snijdt u het gewas terug. Graaf dan de wortelstokken uit en laat ze enkele dagen drogen. Op een droge, donkere plaats bij ongeveer 10°C in droog zand bewaren.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop gladde, stevige, knolvormige wortelstokken met ten minste twee of drie ogen. Koop nooit verschrompelde, droge, broze of rottende wortelstokken. Neem geen knollen met slechts één oog. Indisch bloemriet kan uit zaad worden opgekweekt. Laat het zaad voor het zaaien twee dagen lang in water weken. Kort de hoofdscheut na de bloei in tot ongeveer 20 cm. Dit bevordert de ontwikkeling van nieuwe scheuten. Zon. Indisch bloemriet heeft volle zon en een beschutte standplaats nodig. In de halfschaduw produceren de planten geen bloemen. Doorlatende, voedselrijke grond. Geef de planten regelmatig water en mest. In de zomer kunnen bladluizen optreden. Een geringe aantasting kunt u met water wegspoelen. Bij een ernstige aantasting bespuit u de planten met zeepspiritus (200 g zachte zeep en 0,5 I brandspiritus op 10 l water) of met een middel op basis van pyrethrum.