De lelie (Lilium davidii) is afkomstig uit de centrale berggebieden van China. De soorten en rassen, waaronder ook ‘Maxwill’, zijn opvallende, exotische schoonheden. Het kweken is niet erg moeilijk en daarom ook voor beginnende tuinliefhebbers een leuke uitdaging.

De op Turkse lelies lijkende bloemen zijn scharlakentot oranjerood en geuren niet. Ze hangen aan steeltjes die bijna horizontaal aan de hoge, stevige stengels zitten. De bloemen worden naar boven toe wat kleiner, zodat iedere bloeiwijze enigszins piramidevormig lijkt.

Met nauwelijks een meter hoogte is Lilium davidii var. unicolor de kleinste van deze lelies. Ze is ook wat minder sterk dan de overige.

Beduidend groter zijn Lilium davidii ‘Macranthum’ en Lilium davidii var. willmottiae. Deze bereiken een hoogte van 1,5 m tot 1,8 m. De bloemen zijn oranjerood en aan de binnenkant donker gespikkeld.

Lelie (Lilium davidii) Eigenschappen

     
    Bloeiperiode:Juli, Augustus
    Bijzonderheden:Gemakelijk te verzorgen, Goede snijbloem
    Standplaats:Zon
    Grond:Doorlatend, Humusrijk
    Hoogte tot:2 m
    Latijns/wetenschappelijke naam:Lilium davidii



De standplaats van de Lelie (Lilium davidii)

Plant Lilium davidii altijd in de nabijheid van lagere planten, die op de grond voor enige schaduw zorgen. Het mooist komen de lelies uit in groepen van vijf tot zeven stuks. De planten hebben een zonnige standplaats nodig met voedselrijke, doorlatende grond. In tegenstelling tot veel andere lelies verdraagt Lilium davidii kalkhoudende grond. Erg mooi zijn deze lelies in de buurt van het terras, op afzonderlijke bedden of tegen de achtergrond van buxus, taxus of hulst. Het donkere groen van deze planten laat de prachtige kleuren van de bloemen extra stralen. Ook in grote kuipen op het balkon of het terras gedijen de planten uitstekend. Lelies in kuipen moeten echter binnenshuis op een vorstvrije plaats overwinteren.



Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Zodra de bollen uitlopen, geeft u een volledige meststof. Tot de bloei geeft u rijkelijk water. Bedek de grond met mulch en steun de planten. Geef vóór de bloei een lage dosering mest. Plant 20-30 cm diep en dek de bollen af met 5 cm mulch. Het volgende najaar, snoei de planten tot 15 cm terug en dek de grond af met een dikke laag compost, verteerde stalmest of bladeren.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop eind september/ begin oktober stevige en compacte bollen. Koop nooit bollen met zachte, verdroogde of beschimmelde plekken. Koop ook geen bollen die al lange, dunne uitlopers hebben ontwikkeld. Als u de lelies in de vaas wilt zetten, snijdt u alleen het bovenste derde deel van de stengel af. Twee derde moet blijven staan. Voor een langer vaasleven legt u de bloemen voor het schikken enkele uren in koud water. Volle zon. Kop in de zon, voeten in de schaduw met deze basisregel zullen uw lelies uitstekend gedijen. Doorlatende grond. Natte voeten zijn voor deze lelies fataal. Ze houden van voedselrijke, kalkhoudende grond met zand en klei. Leliehaantjes of goudhanen zijn vuurrode, ongeveer 8 mm lange kevers, die in mei/juni op de onderkant van de bladeren oranje eieren leggen. De kevers en de gele larven laten ronde vraatsporen achter. Direct verzamelen.