Crocus chrysanthus bloeit twee weken vroeger dan de grootbloemige Tuinkrokussen (Crocus). Een enkele knol kan tot tien bloemen voortbrengen.

De zuivere soort is afkomstig uit de Balkanlanden en uit Azië. De bloemen zijn geel, waarbij de drie buitenste bloembladeren veelal donkere nerven hebben. De smalle grasachtige bladeren hebben een witte streep in het midden. Ze verschijnen tegelijk met de bloemen en moeten na de bloei rustig vergelen en afsterven.Van deze krokus zijn talrijke rassen verkrijgbaar. Ze bloeien vaak met contrasterende tekeningen of nerven.

Gele rassen zijn ‘Advance’ (aan de buitenkant roodbruine tekeningen), ‘Cream Beauty’ (crèmegeel), ‘E.P. Bowles’ (met een rood geaderde buitenkant), ‘Gipsy Girl’ (grote bloemen, aan de buitenkant roodbruine nerven), ‘Goldilocks’ (roodbruine basis), ‘Saturnus’ (donkerrood gestreepte buitenkant), ‘Zwanenburg Bronze’ (bronsgele buitenkant).

Witte bloemen hebben ‘Ladykiller’ (purperen basis), ‘Snowbunting’ (purperrode nerven, gele keel) en ‘White Beauty’ (purperrode strepen aan de buitenkant).

Blauwviolette tinten voeren de boventoon bij ‘Blue Bird’ (van binnen wit, van buiten grijsblauw), ‘Blue Pearl’ (lichtblauw, bronskleurige basis), ‘Blue Peter’ (van buiten violetblauw, van binnen zachtblauw met gele keel), ‘Prinses Beatrix’ (lobeliablauw, van buiten donkere nerven, gele basis) en ‘Skyline’ (zachtblauw, van buiten violette nerven).

Crocus chrysanthus Eigenschappen

    Bloeiperiode:

      Februari, Maart, April

    Bijzonderheden:

      Gemakelijk te verzorgen, Geurend, Ongevoelig voor ziekten

    Standplaats:

      Zon

    Grond:

      Doorlatend

    Hoogte tot:

      10 cm

    Latijns/wetenschappelijke naam:

      Crocus chrysanthus

    De standplaats van de Crocus chrysanthus

    Deze krokussen behoren tot de eerste voorjaarsbloeiers. Ze gedijen op elke zonnige standplaats. Plant ze op een opvallende plaats, zodat u de bloei niet mist. Verfraai er bijvoorbeeld uw voortuin mee. U kunt dan vaak van de frisse kleuren genieten. Onder houtige gewassen die nog geen bladeren hebben, zorgen de krokussen voor de eerste kleuren van het jaar. Laat ze er in grote aantallen verwilderen. In de rotstuin, op een stapelmuurtje of op een verhoogd bed vinden de planten de losse grond waar ze de voorkeur aan geven.

    Onderhoud het jaar rond

    Voorjaar Zomer Najaar
    Verwijder de mulchlaag zodra de jonge uitlopers verschijnen. Laat de bladeren na de bloei rustig afsterven. Plant er vroegbloeiende eenjarige omheen, zodat de afstervende bladeren minder opvallen. Plant de krokussen zodra de knollen verkrijgbaar zijn. Als dit niet direct mogelijk is, moet u de knollen op een koele en donkere plaats bewaren. Verdeel rond oudere planten wat bolbloemenmest. In perioden van droogte hebben de planten water nodig.
    Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
    Koop stevige, vlezige knollen van deze krokus, zodra ze in het voorjaar verkrijgbaar zijn. Koop nooit zachte of beschimmelde knollen. Neem ook geen knollen die zijn beschadigd of die al beginnen uit te lopen. Als de planten minder goed bloeien, kunt u de krokussen delen. Na het vergelen van de bladeren, de knollen opgraven, delen en direct weer planten. In het eerste jaar na het planten bloeien de krokussen iets later. Volle zon. Deze krokussen bloeien het mooist als ze het hele jaar zon krijgen. Doorlatende grond. Deze moet los zijn en wat zand bevatten. Verbeter zware grond met veel compost en grof zand. Krokussen in volle bloei vallen vaak ten prooi aan merels. De vogels pikken eraan omdat ze dorst hebben en deze vroege bloemen veel water bevatten. U kunt dit voor een deel voorkomen met drinkplaatsen voor vogels, die u tegen vorst beschermt.