Krokussen bloeien in heldere kleuren. Dominant zijn daarbij wit, geel en blauwviolet in alle schakeringen. Een aantal soorten en rassen heeft zacht gestreepte bloemen. De trechtervormige bloemen zitten op korte stengels. De bladeren zijn lang, smal en lopen spits toe.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee groepen krokussen: Botanische krokussen (Crocus), die zowel in het voorjaar als in het najaar bloeien, en grootbloemige Tuinkrokussen (Crocus). Beide groepen herbergen talrijke soorten en rassen die door hun heldere kleuren opvallen.

De bloemen van de botanische soorten zijn kleiner en teerder dan die van tuinkrokussen. Veelgevraagd in verband met hun lange bloeiperiode zijn de lavendelblauwe Crocus tommasinianus en de goudgele Crocus chrysanthus.

Tuinkrokussen hebben opvallend grote bloemen in prachtige kleuren. Vaak zijn in het vroege najaar grote verpakkingen krokusknollen voordelig te koop.

Krokus Eigenschappen

     
    Bloeiperiode:Februari, Maart, April, Mei
    Bijzonderheden:Gemakelijk te verzorgen, Ongevoelig voor ziekten
    Standplaats:Zon, Halfschaduw
    Grond:Los, Doorlatend
    Hoogte tot:20 cm
    Latijns/wetenschappelijke naam:Crocus



De standplaats van de Krokus

Deze algemeen bekende knol-bloemen gedijen op vrijwel iedere plaats in de tuin. Met krokussen kunt u op uw gazon kleurige accenten zetten. Ook een rotstuin krijgt al vroeg in het jaar kleur en fleur door de in bloei staande krokussen. Plant de knollen bijvoorbeeld als omranding van kleine rotsstukken of zet ze groepsgewijs tussen mooie stenen. Krokussen passen ook goed in bedden met vaste planten, waar ze voor de eerste kleur van het jaar zorgen. Later nemen de bloemen van de vaste planten deze rol over. Plant in het najaar krokusknollen in potten en schalen, zodat deze voorjaarsbloeiers ook uw balkon of terras kunnen verfraaien.



Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Merels houden ervan aan gele krokussen te pikken. Bescherm de planten met behulp van windvaantjes tussen de bloemen. Geef bij lang aanhoudende droogte water. Postorderbedrijven verzenden nu de catalogi voor de najaarsbeplanting. Zo kunt u in alle rust plannen maken Krokus knollen moeten vóór de eerste vorst worden geplant. De beste tijd is september/begin oktober. Meng wat rijpe compost of beendermeel door de aarde in het plantgat. Plant krokussen bij voorkeur groepsgewijs.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het plantseizoen stevige, vrijwel ronde krokusknollen. Koop nooit knollen die zacht aan voelen en beschimmelde of rotte plekken hebben. Neem ook geen knollen met vlekken of groene uitlopers. Krokusbladeren nooit afsnijden. Alleen zo produceren de knollen in het volgende jaar nieuwe bloemen. Vermeerder uw krokussen door de knollen uit te graven, de broedknollen eraf te halen en opnieuw te planten. Volle zon of lichte schaduw. Krokussen gedijen bijzonder goed onder nog bladloze bomen en struiken. Doorlatende grond. Zorg bij zware grondsoorten voor een drainagelaag van zand of grind onder in het plantgat. Muizen knagen graag aan pas geplante krokusknollen. Effectieve bescherming bieden plantmandjes die in de handel verkrijgbaar zijn. Houd ook bij het beplanten van mandjes een plantdiepte aan van 5-7 cm en een afstand tussen de knollen van 5 cm.