Een stevige ladder of trap behoort tot de standaarduitrusting van een huishouden, zelfs als het enige doe-het-zelfkarweitje dat u ooit denkt uit te voeren het indraaien van een nieuwe lamp is.

Laddders en trappen

Er is een ruime keuze aan ladders en trappen van allerlei types en afmetingen verkrijgbaar, sommige zijn bestemd voor speciale werkzaamheden en andere zijn voor algemeen gebruik. Ga na wat er te koop is zodat u waar voor uw geld krijgt en zorg ervoor dat u weet hoe u de ladder of trap veilig moet gebruiken.

Veilig op de ladder

Als u werkt op een ladder van enige lengte, spreekt het vanzelf dat u voorzichtig moet zijn. Het komt erop aan dat u controleert of de ladder stevig staat, voordat u begint te werken en dat u oppast wanneer u de ladder op- of afgaat. Hier zijn een paar eenvoudige punten waar u aan moet denken:

 • Draag schoenen met antislip zolen.
 • Houd kinderen uit de buurt en borg deuren en ramen als u er voor wilt werken, zodat deze niet plotseling geopend kan worden.
 • Zet een huishoudtrap altijd tot de volle breedte uit en controleer of de veilgheidspallen op hun plaats zitten.
 • Zorg ervoor dat de ladder op een stevige ondergrond staat. Als een huishoudtrap niet hoog genoeg is, probeer dan niet om deze op iets anders, bijvoorbeeld op een tafel, te zetten. Als u buiten op zachte grond werkt, zet de poten van de ladder dan op een stevige houten plank. Op gladde ondergronden kunt u gebruik maken van een laddersteun, maar beter nog vraag aan iemand om de ladder stevig vast te houden.
 • Klim een ladder altijd op met het gezicht ernaar toe en kijk naar boven. Maak u geen zorgen als een lange uitschuifladder een beetje doorbuigt, dat is de bedoeling. Leun nooit te ver naar de zijkant terwijl u werkt. Als u ergens niet bijkunt, verplaats dan de ladder en niet uw lichaam.
 • Zorg ervoor dat er nooit meer dan één persoon tegelijk op de ladder staat.
 • Ga nooit op de bovenste sport van een rechte ladder of een uitschuifladder staan. Ga tot de vierde trede van boven, zodat u zich nog vast kunt houden aan de zijkanten.
 • Zet zonodig een rechte ladder of een uitschuifladder aan de bovenkant vast door deze aan het huis te bevestigen, bijvoorbeeld aan een houten plank die aan de binnenkant van een raam van muur tot muur vastgeklemd zit.

Soorten laddders en trappen

Laddders en trappen, huishoudtrap

Huishoudtrap

Als u binnenshuis wilt schilderen en behangen, dan hebt u een lichtgewicht aluminium huishoudtrap nodig. U kunt op verschillende hoogtes staan en dat voorkomt dat u te hoog moet reiken. Een huishoudtrap kan ingevouwen worden om hem op te bergen en heeft een omgekeerde V-vorm wanneer deze uitgeklapt is. Ze zijn in verschillende hoogtes te krijgen, van drie tot acht treden. Het populairste formaat is een trap met vijf treden, waarvan de bovenste trede 1,1 m boven de grond ligt. Een huishoudtrap met platform is bijzonder nuttig, omdat de bovenste trede een groot vlak vormt om op te staan en omdat de zijkanten naar boven doorlopen en een leuning vormen. Andere aspecten waar u op moet letten zijn o.a.: een gereedschapsbak die u aan de trap/ladder kunt vastklikken, brede, geribbelde treden waarop u steviger staat en antislip poten.


Laddders en trappen, trapkrukje

Trapkrukje

Een trapkrukje heeft maar twee of drie treden en is heel nuttig voor dagelijkse klusjes, als u bijvoorbeeld op de bovenste plank van een klerenkast moet zijn of achterop die van een keukenkastje. Om u een veiliger gevoel te geven hebben sommige trapkrukjes een leuning waarop u kunt steunen of waaraan u zich kunt vasthouden als u op de bovenste trede staat. Sommige kunnen ingeklapt worden, zodat ze gemakkelijker op te bergen zijn; bij andere wordt het trapje weggeklapt.


Laddders en trappen, combinatieladders / reformladder

Combinatieladders / Reformladder

Zoals de naam al aangeeft, kunt u de combinatie- of multifunctionele ladder op meerdere manieren gebruiken. Vaak een ladder die uit twee aan de bovenkant scharnierende delen bestaat en dus aan twee kanten beklommen kan worden. Hij bestaat in enkele zowel als in schuifbare uitvoering. Een soms erg nuttige eigenschap van de reformladder is dat hij zelfstandig kan staan, zonder tegen de muur te moeten rusten. Controleer het verbindingsmechanisme tussen de beide delen van de ladder regelmatig; de bevestiging daarvan (aan de bomen van beide delen) dient te allen tijde volkomen betrouwbaar te zijn.


Laddders en trappen, uitschuifladder.jpg

Uitschuifladder

Dit zijn eigenlijk twee aan elkaar bevestigde rechte ladders die over elkaar heen schuiven. Een 3,5 m lange ladder die uit kan schuiven tot 6,3 m is lang genoeg om de dakranden van de meeste moderne huizen te bereiken. Uitschuifladders zijn te krijgen in hout en aluminium, u kunt ze kopen of huren. Belangrijke aspecten: treden met een vlakke bovenkant voor meer comfort, geribbelde treden voor meer houvast en geprofileerde rubberen doppen aan boven- en onderranden voor extra stabiliteit.

Een uitschuifladder is een zwaar en onhandelbaar geval en er is een vaste werkwijze die u moet volgen om deze op te zetten. Zelfs dan hebt u waarschijnlijk iemand anders nodig die u helpt om de ladder vast te houden. Probeer niet om de ladder te dragen wanneer deze helemaal uitgeschoven is, of om deze uit te schuiven terwijl u erop staat.


Accessoires bij ladders en trappen

Er is een ruime keuze aan accessoires die aan ladders en trappen bevestigd kunnen worden:

 • Ladderpoten: Kleine pootjes met antislip doppen die aan de onderkant van de ladder bevestigd kunnen worden als deze op een ongelijke ondergrond staat.
 • Ladderplatform: Een platform dat het vlak van de trede groter maakt.
 • Ladderstabilisatoren: Verstelbare stabilisatoren die bevestigd worden aan de onderkant van een ladder om te voorkomen dat deze wegglijdt of wegdraait.
 • Afhouder: Een beugel die aan de bovenste sporten vastgeklikt wordt om de ladder van de muur vandaan te houden, om te voorkomen dat goten en raamkozijnen beschadigd worden. Sommige types passen om regenpijpen of zelfs op hoeken van huizen
 • Gereedschapsbak: Een ondiepe opbergbak die op elke gewenste hoogte aan de sporten van de ladder vastgeklikt kan worden.