Tapijt zorgt voor een comfortabele en warme sfeer in uw kamer. Zelf tapijt leggen is geen kunst, als de ruimte klein en rechthoekig is. Bij grotere of scheve ruimten echter wordt het leggen een stuk ingewikkelder.

Zelf tapijt leggen, stappenplan en tips

Of en in hoeverre u zelf tapijt kunt leggen is dus in principe van de ruimte afhankelijk. Voor het inschatten van de klus gelden de volgende regels:

  • Hoe groter de ruimte is, des te meer kracht kost het leggen. Vloerbedekking is dan zwaar en nog maar nauwelijks te tillen.
  • Hoe meer in- en uitspringende hoeken een ruimte heeft, des te moeilijker en tijdrovender wordt het op maat snijden.
  • Midden in de ruimte staande palen, zoals een houten dakbalk op een verbouwde zolder, zijn een groot probleem, omdat de vloerbedekking tot aan de paal moet worden ingesneden en er precies omheen gesneden moet worden.

Methodes van leggen

Voor de leek is alleen het leggen van tapijt in kleinere ruimten aan te bevelen, omdat het tapijt daar zelfs niet vastgelijmd hoeft te worden. Meestal is het voldoende om het met dubbelzijdig plakband aan de randen te fixeren. Bij deuren moet een aantal kleefstrips worden gebruikt, omdat de vloer hier druk belopen wordt.

In grotere ruimtes of waar de ruimte druk wordt belopen, en zeker als er stoelen met zwenkwielen of rolstoelen worden gebruikt, moet het tapijt over de hele oppervlakte worden verlijmd. Een andere mogelijkheid is het spannen van tapijt (meestal in combinatie met een ondertapijt), maar dat is meer iets voor de vakman.

Zelf tapijt leggen, stappenplan en tips

In ons stappenplan laten wij u zien hoe u zelf tapijt legt, we laten u twee methodes van leggen zien (fixeren en lijmen).

Zelf tapijt leggen, het tapijt uitleggen

Stap 1, het tapijt uitleggen

Leg het tapijt eerst los in het vertrek en laat de randen circa 10 cm tegen de muren opstaan. Als u het tapijt een nacht laat liggen, is het makkelijker te verwerken.


Zelf tapijt leggen, de randen snijden

Stap 2, de randen snijden

Snij dan langs de deurliniaal, een stalen liniaal of een ander hulpmiddel de opstaande rand van het tapijt af. Met een hobbymes met een glad of haakvormig mesje kunt u de rand langs de muren precies afsnijden. Snij altijd van de hand af. U kunt het tapijt ook zonder hulpmiddel snijden. Daartoe drukt u het tapijt met de rug helemaal in de hoek, en snijd u op de vouwlijn. Hier is wel enige oefening voor nodig, maar wees niet te bang. Wanneer u later plinten plaats bedekken die tapijtrand.


Zelf tapijt leggen, binnenhoeken snijden

Stap 3, binnenhoeken snijden

Bij binnenhoeken moet u een beetje voorzichtig te werk gaan, omdat men hier al snel te veel wegsnijdt. Snijd de vloerbedekking vanaf de rand diagonaal naar beneden, maar niet helemaal tot de vloer aan toe.


Zelf tapijt leggen, binnenhoeken afwerken

Stap 3.1, binnenhoeken afwerken

Als het tapijt een stukje ingesneden is, kan het gemakkelijker met beide handen worden aangedrukt tot het ten slotte precies in de hoek past. Met wat oefening gaat dat steeds beter. Nu kan de opstaande rand eenvoudig worden afgesneden. Het beste kunt u een haakvormig mesje gebruiken. Met een glad mesje snijdt u in de ondergrond zodat het snel bot wordt.


Zelf tapijt leggen, buitenhoeken snijden en afwerken

Stap 4, buitenhoeken snijden en afwerken

Ook bij buitenhoeken snijdt u de vloerbedekking beetje bij beetje diagonaal tot de bodem in. De opstaande rand kunt u dan net als bij een rechte rand gelijk afsnijden, met of zonder tapijtlat.


Zelf tapijt leggen, dubbelzijdig plakband aanbrengen

Stap 5, dubbelzijdig plakband aanbrengen

Als men het tapijt met dubbelzijdig plakband wilt bevestigen, moet de ondergrond schoon, stofvrij en droog zijn. Til en vouw het tapijt weg en plaats dan langs de randen van de ruimte dubbelzijdig plakband. Druk het plakband goed aan met een stukje tapijt en trek vervolgens de beschermstrook van het plakband vlak over de vloer af, zodat het plakband niet loslaat.


Zelf tapijt leggen, de randen fixeren

Stap 6, de randen fixeren

Als de dubbelzijdige tape is aangebracht, vouwt u het tapijt terug. Druk het tapijt wrijvend aan, u kunt daarvoor het beste de vlakke kant van een hamer nemen. Met de blote handen gaat het ook, maar door de wrijving ontstaat zo’n hitte, dat men zich makkelijk kan verbranden.


Zelf tapijt leggen, tapijtbanen snijden

Stap 7, tapijtbanen snijden

Wanneer het vertrek groter is dan de verkrijgbare tapijtrollen (d.w.z. groter dan 4,50 m), kom je er niet omheen om een tweede tapijtbaan aan te leggen. Zorg dat de tweede baan (met dezelfde vleug / poolrichting) minstens 3-4 cm overlapping heeft met de eerste baan. Met een tapijtsnijder kunt u gelijktijdig door beide banen snijden, omdat het mes schuin van onderen snijdt, waardoor de ondergrond intact blijft. Een zuivere snede is natuurlijk ook mogelijk met een hobbymes langs een liniaal.


Zelf tapijt leggen, dubbelzijdig plakband aanbrengen op de naden

Stap 8, dubbelzijdig plakband aanbrengen op de naden

Daar waar de banen samenkomen, moet de naad ook met dubbelzijdig plakband worden vastgemaakt. U kunt de zelfde methode aanhouden als bij stap 5, maar hier is het handig, als u steeds maar 30 cm van de beschermstrook aftrekt. Doordat de beschermfolie tussen de banen uitsteekt, klapt het tapijt niet direct terug en kunt u het met de handen beetje bij beetje aandrukken. Trek dus niet teveel ineens van de beschermfolie af.


Zelf tapijt leggen, volledig of half verlijmen

Stap 9, volledig of half verlijmen
Een andere mogelijkheid om het tapijt vast te maken is het volledig lijmen of half te verlijmen. Bij het half verlijmen, kunt u de zelfde stappen volgen als bij het werken met dubbelzijdig tape. Bij het volledig vastlijmen wordt het tapijt tot halverwege de kamer omgeslagen en wordt de lijm dun over de vloer verspreid. Daarbij altijd slechts zoveel lijm opbrengen dat u er met uw hand nog goed bij kunt. Ga altijd aan de kant van het teruggeslagen tapijt staan, dan kan het niet verschuiven.


Zelf tapijt leggen, de lijm aanbrengen

Stap 10, de lijm aanbrengen
De lijm wordt vervolgens met een lijmkam verspreid. De lijm brengt men in een boogvorm aan met een lijmkam, waarvan de karteling is afgestemd op de rug van het gekozen tapijt. De lijmkammen zijn niet alleen qua diepte verschillend, maar ook wat betreft vorm van de vertanding. Werk altijd naar uw lichaam toe en smeer overtollige lijm op een tot dan toe onbehandeld deel van het vloeroppervlak. Van tevoren moet wel, afhankelijk van de conditie van de ondergrond, een primer worden aangebracht.


Zelf tapijt leggen, het tapijt terug slaan

Stap 11, het tapijt terug slaan
Na de aandroogtijd van de lijm (neem de aanwijzingen van de fabrikant over) wordt het tapijt weer langzaam terug gelegd. Controleer of er geen bobbels of luchtbellen ontstaan. Dan de andere helft van de vloerbedekking omslaan en net zo vastlijmen als de eerste helft. Druk de gelijmde oppervlakken goed aan. Een open naad tussen twee banen is tot op zekere hoogte met een naadklem te sluiten.


Zelf tapijt leggen, obstakels: deurkozijn

Stap 12, obstakels: deurkozijn
Bij het deurkozijn gaat u als volgt te werk: snij het tapijt voor het kozijn beetje bij beetje diagonaal in en druk het tussendoor telkens aan. Snijd daarna de opstaande tapijt rand naast het deurkozijn verticaal in. Druk ook hier het tapijt steeds weer aan, om te voorkomen dat u per ongeluk te ver snijdt.


Zelf tapijt leggen, obstakels: buizen

Stap 13, obstakels: buizen
Als er verwarmingsbuizen in de weg zitten, legt u het tapijt recht aan en snijdt het ter hoogte van het midden van de buis verticaal in tot aan de vloer. Dan kunt u de gaten voor de verwarmingsbuizen snijden.


Nog meer informatie over tapijt