Aalbes en zwarte bes, van de aalbes bestaan er witte en rode bessen. Rode aalbessen smaken zurig zoet; de witte zijn wat milder van smaak en veel minder bekend. Van de pittige aromatische zwarte bessen wordt meestal sap, wijn, jam of gelei gemaakt.

Alle bessen zijn zeer vitaminerijk en bevatten daarnaast veel calcium en ijzer. Hoewel alle rode en witte en ook de meeste zwarte bessen zelfbestuivend zijn, verdient het toch aanbeveling om meer dan één ras te planten. U zult daardoor een grotere oogst krijgen.

Om te bereiken dat de struiken goed uitlopen, moeten de rode en witte rassen 2-4 cm, de zwarte zelfs 10 cm dieper worden geplant dan ze op de boomkwekerij hebben gestaan. Oogst de bessen niet te vroeg, maar laat ze aan de struik volledig rijp worden. Dan zijn ze het lekkerst. U kunt de bessen direct na de oogst invriezen.

Aalbes en zwarte bes Eigenschappen

   
  Bloeiperiode:April, Mei
  Bijzonderheden:Eetbare delen
  Standplaats:Zon
  Grond:Voedselrijk, Humusrijk
  Hoogte tot:2 m
  Latijns/wetenschappelijke naam:Ribes rubrum


Enkele vroege rassen

 • Boskoop Giant: Zwarte, grote, pittige aromatische bessen; zeer rijk aan vitamine C; sterke groei.
 • Jonkheer van Tets: Rode, grote, zeer zoete bessen aan lange trossen; hoge opbrengst; sterke groei; zeer sterk gewas.
 • Rote VierlanderDonkerrode, zoetzure bessen aan lange trossen; hoge opbrengst; sterk gewas; goed vertakte groei.
 • Silvergieter’s  Schwarze: Zwarte bessen aan lange trossen; zelfbestuivend; zoete vruchten met een aangenaam mild aroma.
 • Weisse Versailler: Witte, grote, zoetzure bessen; middelsterke groei; hoge opbrengst; vraagt weinig verzorging.
 • Witte Parel: Heldergeel witte bessen aan middellange trossen; volle, zoete, aromatische smaak.

Enkele late rassen

 • Black Reward: Zwarte, grote bessen aan lange trossen; hoge opbrengst; rijk aan vitamine C.
 • Daniels September:Zwarte, zurige, aromatische bessen; zelfbestuivend; zeer sterke groei.
 • Heinemann’s Rote Spatlese : Helderrode, middelgrote, zurige bessen aan zeer lange trossen; zeer hoge opbrengst.
 • Invigo: Zwarte, zoetzure bessen; zelfbestuivend; zeer hoge opbrengst; sterk gewas.
 • Rode Rebel: Rode, grote, zoetzure bessen aan middellange trossen; hoge opbrengst; gezond gewas.
 • Rondom: Donkerrode, zoete bessen aan grote trossen; zeer rijk aan vitamine C; sterke groei.

Tip

De Jostabes (Ribes Jostaberry) is een kruising tussen de zwarte bes en de kruisbes. De groeiwijze van de struiken lijkt sterk op die van zwarte bessen. De vruchten hebben echter een veel mildere smaak. De planten groeien sterk en moeten op 3 m van elkaar worden geplant. Pas na het tweede of derde jaar is het nodig de planten te snoeien. Pluk de bessen pas als ze volledig rijp zijn, eerder zijn ze niet lekker van smaak.Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Snoei de struiken terug op vier scheuten. Kort deze met de helft in. Verdeel een laag compost om de struiken. Geef regelmatig water. Bescherm de rijp wordende bessen tegen vogelvraat met een fijnmazig net. Plant de struiken in september/oktober, het liefst een aantal bij elkaar. Bedek de grond met gemaaid gras of stro.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop alleen planten met ten minste drie gezonde scheuten. De bast mag niet beschadigd zijn. De wortelkluit moet goed vochtig zijn. Koop nooit planten die in droge grond staan of die broze en dunne, breed uitstaande scheuten hebben. Dichte struiken van aalbessen en zwarte bessen beschermen tegen nieuwsgierige blikken. Voorkom schimmelziekten door drie weken voor de bloei en daarna maandelijks met een aftreksel van akkerpaardenstaart te gieten. Zon. De planten gedijen ook in de halfschaduw. Ongeschikt zijn standplaatsen waar de warmte blijft hangen. Humus- en voedselrijke grond is belangrijk voor de planten. Zorg er ook voor dat de grond voldoende vochtig is. De bladluissoort Rhopalosiphoninus ribesinus veroorzaakt bruinrode bladbobbels of omgekrulde bladeren. De toppen van de scheuten sterven in veel gevallen af. Aangetaste delen van de planten moet u in het voorjaar verwijderen.