Laminaat of lamelparket leggen

Zelf uw laminaat of lamelparket leggen? Eerst zult u moeten kiezen welke soort u neemt…

Wilt u een stijlvolle, klassieke vloervoor een redelijke prijs, dan is laminaat een goede keus. Laminaat is slijtvast en heeft daardoor een lange levensduur. Een waardevolle investering dus. En u kunt veel geld besparen door de laminaat vloer zelf te leggen. Dat is immers niet zo moeilijk als u misschien denkt.

Wilt u een kwalitatief nog hoogwaardiger vloerbedekking, dan kunt u kiezen voor lamelparket. Dit wordt op dezelfde manier gelegd als laminaat en ook dat is dus prima zelf te doen. Er zijn verschillende systemen om zelf laminaat of lamelparket te leggen, en vrijwel alle fabrikanten leveren duidelijke handleidingen bij hun producten.

Alle hout zet uit doordat het vocht opneemt (’s zomers), en krimpt doordat het uitdroogt (’s winters). Parket doet dat ook, en het is van belang dat uw vloer de ruimte krijgt door een zwelnaad (open ruimte) rondom. Die ruimte moet voor lamelparket en laminaat minimaal 10 a 15 mm bedragen bij een kamer van 4 meter breed, en bij bredere ruimtes vaak nog meer. De zwelnaad wordt weggewerkt onder de plint. Om problemen met het zwellen en krimpen van parket te voorkomen moet ook bij het leggen rekening gehouden worden met het vochtgehalte. Het parket of laminaat is meestal in folie ingepakt en het hout is op het juiste vochtgehalte gebracht. Niettemin kan het geen kwaad de geopende pakketten een dag of wat te laten acclimatiseren.

Voordat u parket of laminaat gaat leggen, is het goed om over de lengte richting na te denken. Meestal wordt parket gelegd in de richting van de lichtinval. Verder is het goed om te bedenken dat parket de kamer een langer aanzien geeft al het in de lengte richting wordt gelegd, terwijl als u het ware een bredere kamer krijgt als u de banen in de breedte legt. Gaat u parket of laminaat leggen, dan is een goede ondervloer van groot belang. Hoe u die legt, leert u in de klus Ondervloer voor parket of laminaat leggen. Let nog op het volgende wanneer u aan de slag gaat: parket of laminaat moet bij een temperatuur tussen 15 graden en 25 graden Celsius worden gelegd.

Stap 1
Verwijder de plinten en drempels, maak wat afstand-klosjes voor de zwelnaad en controleer of de deuren na het leggen nog wel open en dicht kunnen.

Laminaat of lamelparket leggen 1

Stap 2
Laminaatdelen hebben een veer en een groef. De groef is de inkeping en de veer is de uitstulping aan de zijkant. Leg de eerste baan met de groef naar de muur gericht. Teken de lengte van het laatste deel van de eerste baan af met behulp van een scherp potlood en een winkelhaak.

Laminaat of lamelparket leggen 2

Stap 3
Als u een decoupeerzaag of een handcirkelzaag gebruikt voor het afkorten van de stroken, leg ze dan ondersteboven zodat er van de bovenkant geen splinters worden afgetrokken. Zorg ervoor dat uw eigen zaagsneden altijd onder de plint terechtkomen: zo netjes zagen als in de fabriek – dat lukt ons nooit! Vrijwel de enige plaatsen waar we met deze werkwijze in de problemen kunnen komen, zijn de deurkozijnen.

Laminaat of lamelparket leggen 3

Stap 4
Zaag ook van de tweede en de derde baan de laatste en eventueel het eerste deel op maat. Let erop dat de stroken onregelmatig verspringen over een afstand van 20-30 cm. De kopse kanten van de delen mogen dus niet in één lijn komen te liggen.

Laminaat of lamelparket leggen 4

Stap 5
Leg de resterende banen op identieke wijze. Gebruik een aanslagblokje en een slagijzer om de delen goed in elkaar te laten grijpen. Gebruik het blokje in de breedte richting en het ijzer in de lengterichting.

Laminaat of lamelparket leggen 5

Stap 6
Gebruik de delen van de laatste baan om er pas delen van te maken. Dit kunt u doen als de voorlaatste baan is gelegd. Leg de delen van de laatste baan op de voorlaatste baan en schuif ze tegen de afstandblokjes. Trek langs de laatste baan een lijn op de voorlaatste baan.

Laminaat of lamelparket leggen 6

Stap 7
Haal de delen van de voorlaatste baan van de vloer. Als u een decoupeerzaag gebruikt, tekent u de potloodlijn door op de onderkant. Zaag de delen af langs de lijn die u getrokken heeft. Deze delen vormen nu de pasdelen.

Laminaat of lamelparket leggen 7

Stap 8
Leg de voorlaatste baan vast en verwijder daarna de afstandsblokjes. Leg de pasdelen tegen de wand en sla ze aan met het aanslagijzer. Bevestig tenslotte de plinten weer tegen de wand.

Laminaat of lamelparket leggen 8

Gereedschappen

Materialen