Een overzicht van de meest gebruikte ‘ Gereedschap en hulpmiddelen om te behangen ’. Het gebruik van de juiste gereedschappen maakt behangen een stuk gemakkelijker en stelt u in staat een professioneler eindresultaat te bereiken.

Gereedschap en hulpmiddelen om te behangen

Sommige gereedschappen hebt u speciaal voor behangen nodig, andere zitten al in uw standaard all-round gereedschapskist. Als u behangerswerktuigen koopt, geef dan de voorkeur aan kwaliteit boven kwantiteit: dan weet u zeker dat ze langer meegaan en betere resultaten opleveren.

 

Gereedschap en hulpmiddelen om te behangen, meten en markeren

Meten en markeren

Een stalen rolmaat is onmisbaar om nauwkeurig te meten. Gebruik en korte en lange waterpas om te controleren of behang recht hangt en patronen op dezelfde hoogte zitten. Ook een potlood zal nodig zijn voor het aangeven van niveaus, verticale richtlijnen op muren en de plaats van stopcontacten en dergelijke. Er zijn natuurlijk nog veel meer meetgereedschappen die van pas kunnen komen, en overzicht vind u hier: Het juiste meetgereedschap

 

Gereedschap en hulpmiddelen om te behangen, afsnijden en inkorten

Afsnijden en inkorten

Voor het op maat knippen van behang en het afknippen van randen hebt u een schaar nodig. Die heeft lange bladen met spits toelopende punten die worden gebruikt om het behangpapier in hoeken te vouwen. Gebruik een minstens 25 cm lange schaar van roestvrij staal of voorzien van een speciale coating, zodat hij niet gaat roesten. U kunt ook een hobbymes of stanleymes gebruiken voor het op maat snijden. Dat is gemakkelijker voor vinylbehang. Maar er zijn nog wel meer snijgereedschappen, zoals de rolsnijder. Een hulpmiddel die wel wat weg heeft van een pizzasnijder, waarmee u het behang in de hoek kunt vouwen en afsnijden. Hij is nauwkeurig en werkt gemakkelijk.

 

Gereedschap en hulpmiddelen om te behangen, lijm mengen en aanbrengen

Lijm mengen en aanbrengen

Om de lijm te mengen en aan te brengen hebt u een plastic emmer en een behangborstel nodig. Goede behangborstels hebben synthetische borstels en zijn gemakkelijker schoon te maken dan gewone behangborstel. Een behangtafel is niet per se nodig, maar wel erg handig. Ze kosten niet veel en zijn opvouwbaar, dus gemakkelijk op te bergen. En bent u nu van plan erg veel te behangen, is er ook nog zo iets als een behangplakmachine. Deze machine brengt automatisch de lijm aan op het behang, en heeft een snijder om het behang op maat te maken. Voor eenmalig gebruik kunt u deze machine huren bij een verhuurbedrijf.

 

Gereedschap en hulpmiddelen om te behangen, behang aanbrengen

Behang aanbrengen

Om ervoor te zorgen dat het behang precies recht zit, is een schietlood of waterpas onontbeerlijk. Bij het behangen werkt u vaak op hoogte, en daar moet u natuurlijk goed bij kunnen. Een stevige trap is voor het behangen van muren voldoende, maar u hebt een veilig werkplatform nodig voor plafonds en trappenhuizen.

 

Gereedschap en hulpmiddelen om te behangen, behang afwerking

Behang afwerking

Een behangersborstel is het beste werktuig voor het gladstrijken van behang, al kan voor vinylbehang een spons worden gebruikt. Kies voor de beste resultaten geen borstel met een metalen beslagring, want dan kunt u per ongeluk scheuren en krassen veroorzaken. Gebruik in plaats van een gewone huishoudspons een behangersspons van cellulose. Die is van een dichter soort materiaal gemaakt, dat sterker is en water beter vasthoudt. Hij kan ook gebruikt worden voor het schoonmaken van de muren voor u die behangt of verft.

Een behangnadenroller zorgt voor een mooie afwerking van naden en overlappingen, maar gebruik die niet bij behang met reliëfversiering. Er bestaat dan de kans dat u het reliëf plat drukt. Er zijn ook verschillende soorten behanguitstrijkers verkrijgbaar, zowel van hout als van plastic. U kunt het best een behanguitstijker van zacht plastic gebruiken, omdat die minder snel sporen zal nalaten op dun of te rijkelijk ingesmeerd papier.

 

Praktische tips bij het behangen

  • Een lijmemmer is na gebruik gemakkelijker schoon te maken als u er eerst een plastic vuilniszak in hebt gedaan.
  • Een oude gladde deur is een goed alternatief voor een lijmtafel. Leg hem tussen twee stoelen of over twee schragen.
  • Als u geen schietlood hebt, maak er dan een met een stuk touw en een zwaar gewicht.
  • Als u de vloer vooraf met schildersfolie (pas op voor uitglijden!), papier of oude kranten afdekt, bespaart u zich een flinke schoonmaakactie na afloop.
  • Een radiatorverfroller is een ideaal werktuig voor het gladstrijken van behang in moeilijke hoekjes en achter aan de muur bevestigde dingen, zoals radiatoren.

Nog meer informatie over behangen.