Het zagen van een balk of het schuren van hout. Een stuk gereedschap voor houtbewerking heeft u altijd nodig. Voor elke bewerking is er wel een gereedschap.

Gereedschap voor houtbewerking 1

Het op maat zagen van houten platen of, zoals hier, een balk, is met een gewone handzaag snel gedaan. Voor wie slechts af en toe iets te zagen heeft, voldoet dit soort gereedschap van goede kwaliteit als basisuitrusting uitstekend.

Gereedschap voor houtbewerking

Bij het schuren van houten oppervlakken bereik je met machinale schuurmachines sneller je doel dan met een schuurblok en schuurpapier. Zonder veel moeite kunt u met een vlakschuurmachine, een excentrische machine of een driehoekschuurder het hout zijn laatste beurt geven.

Gereedschap voor houtbewerking 4

Als u bijvoorbeeld van een plankzijde enkele millimeters hout wilt afhalen, gaat dat het snelste met een schaaf. De schaafbeitel valt met de hand net zo diep in te stellen als u wilt, om de gewenste schaafdikte van het schaven te bepalen.

Gereedschap voor houtbewerking 2

Bent u creatief aangelegd? Met gutsen (het liefste een holle, en V-vormige en een rechte), snijmessen en een middelzware houten hamer kun je gemakkelijk figuren uitsnijden. Elektrisch gaat dit werk natuurlijk nog makkelijker.

Gereedschap voor houtbewerking 5

Om beslagwerk in het oppervlak te laten verzinken of om zwaluwstaarten te maken, moet u met een steekbeitel enkele laagjes uit het hout slaan. Steekbeitels zijn meestal in breedtes van 6 tot 26 mm verkrijgbaar.

Gereedschap voor houtbewerking 6

Rondingen in hout met elke gewenste doorsnede kunt u met rasp of vijl maken. De halfronde rasp geeft een veel ruwer oppervak en verwijdert bovendien in één keer veel hout. Het fijnere werk kan dan beter met een vijl voltooid worden.

Gereedschap voor houtbewerking 7

Mooi draaiwerk is tegenwoordig voor de doe-het-zelver geen probleem meer, omdat er werkbanken en hulpstukken bestaan, waarmee men met behulp van een boormachine kan afdraaien. Met de juiste accessoires kan men zelfs identieke werkstukken maken.

Gereedschap voor houtbewerking 8

En als laatste nog een tip: een heel mooie oppervlak krijg je als je het hout laat zandstralen. Hiermee worden de zachtere nerven verwijderd en de harde blijven als hoogtelijnen van een landkaart staan, vooral rondom de kwasten. Dit effect kun je echter ook met een staalborstel bereiken. Als je het hout dan ook nog donker beitst, ziet het er ontzettend chic uit.