Ondervloer voor parket of laminaat leggen

Een goede ondervloer voor parket of laminaat leggen, is niet moeilijk. Hou er alleen rekening mee dat deze ondervloer vlak en droog wordt gelegt. Het hangt van het type vloer af welke ondervloer u nodig heeft voor parket. Heeft u een vlakke houten vloer, dan kunt u volstaan met een ondervloer van hardboard of 8 mm spaanplaat. Zitten er behoorlijke hoogteverschillen in de vloer, leg er dan underlayment of 20 mm spaanplaat overheen. Underlayment is multiplex van zware kwaliteit. Verloopt de vloer over een lengte van 2 meter maximaal 3 mm, dan kunt u groene onder vloerplaten gebruiken. Deze drukken het hoogteverschil weg.

Stap 1
Maak de vloer glad en stofvrij. Schraap eventuele cementresten weg, zodat de vloer zo vlak mogelijk wordt.

Ondervloer voor parket of laminaat leggen 1

Stap 2
Bij een betonnen of houten vloer is het verplicht om er dampdichte folie op te leggen. Alleen bij een houten vloer die van onderen is geïsoleerd, mag u juist geen dampdichte folie gebruiken. De vloer raakt dan namelijk opgesloten tussen twee isolatielagen, waardoor hij verstikt. Zorg dat de banen folie elkaar goed overlappen en plak de naden vast met aluminium tape. Laat het folie een stukje tegen de wand oplopen. Dit gedeelte van het folie wordt later verborgen achter de plint.

Ondervloer voor parket of laminaat leggen 2

Stap 3
Leg een ondervloer van groene ondervloerplaten. Tussen de vloerplaten moet een voeg zitten van maximaal 2 mm. U hoeft de ondervloer niet vast te zetten. Leg de groene platen in halfsteensverband, dus verspringend ten opzichte van elkaar.

Ondervloer voor parket of laminaat leggen 3

Gereedschappen

Materialen