Met hun zachte kleuren en structuur passen natuurlijke vloerbedekkingen prachtig in de meeste inrichtingen. Ze zijn een praktisch en mooi ogend alternatief voor tapijt.

Natuurlijke vloerbedekkingen 2

Matten vloerbedekking

  • Kokosmatten

Kokosmatten worden gemaakt van kokosve zei. Nadat ze lange tijd in water hebben geweekt en zacht zijn geworden, worden de vezels geslagen, gesponnen en geweven. Deze ietwat harige mat voelt misschien ruw en prikkerig aan, maar ze is sterk, slijtvast en niet duur.

Oorspronkelijk werden er deurmatten van gemaakt, maar tegenwoordig zijn kokosmatten ook per vierkante meter verkrijgbaar, in de natuurlijke goudkleur of gebleekt. Kokosmatten zijn in een aantal decoratieve weefpatronen verkrijgbaar en geschikt voor gebruik in het hele huis. Ze zijn zelfs bestand tegen het intensieve gebruik in de gang. Kokos is ook verkrijgbaar in tegelvorm.

  • Sisal vloerbedekking

Sisal wordt gemaakt van bladeren van een donkergroene, stekelige plant die in subtropische klimaten groeit. Oorspronkelijk werd sisalvezel gebruikt om touw van te maken, maar deze vezel wordt ook gebruikt om er sterke, slijtvaste vloerbedekking van te maken die geschikt is voor gebruik in het hele huis. Hij kan wel een beetje aan de voeten prikken.

Natuurlijke vloerbedekkingen 1

Sisal vloerbedekking is verkrijgbaar in een reeks natuurlijke kleuren van lichtbeige tot donkerbruin en hij kan ook geverfd worden. De vloerbedekking, zeker de lichtste tinten, is makkelijker schoon te houden als hij voor het leggen met een vuilafstotend middel is behandeld.

  • Zeegras

Zeegras wordt zo genoemd, omdat het in ondiep zeewater op zandbanken groeit, waar het aan de getijden onderhevig is. Zeegras is een zeer sterke vezel die van nature vlek- en vuilwerend is. Zeegras is verkrijgbaar in natuurlijke beige tinten, geel en roodbruin, maar het gras zelf kan niet worden geverfd, omdat de vezels bijna geen vocht opnemen. Om het een moderne, kleurige stijl te geven wordt vaak een gekleurde sisal-draad meegeweven. Zeegras is heel sterk en slijtvast, het is dus de ideale vloerbedekking voor de gang, de trap en de serre.

  • Jute

Jutevezels zijn afkomstig van een subtropische plant. De stengels worden verzameld en in water zachter gemaakt, daarna wordt de vezel met de hand afgescheurd. In het begin van de achttiende eeuw werd jute uit Indië geïmporteerd en het is vele jaren als tapijtrug gebruikt. Het is niet zo stevig als sisal, maar voelt wel zachter aan en is dus uitstekend geschikt voor de slaapkamer.

Natuurlijke vloerbedekkingen

Jute is verkrijgbaar in zijn natuurlijke kleur, gebleekt of geverfd en in een grote aantal eenvoudige en ingewikkelde weefpatronen. Het is de geraffineerdste van alle soorten natuurlijke matten.

  • Slijtage en onderhoud

De rug van matten vloerbedekking kan van latex of van jute zijn. Vloerbedekking met een latex rug is gemakkelijk schoon te houden als u die regelmatig zuigt met een stofzuiger zonder roterende borstels, want die kunnen de vezels beschadigen. Meubels kunt u beter optillen dan wegschuiven bij het schoonmaken, om te voorkomen dat de ruwe vezels scheuren. Als er is gemorst, maak dit dan meteen met een doekje of keukenrol schoon. Als dit niet helpt, wrijf dan zachtjes met een vochtige spons en dep het droog met keukenpapier. Behandel lichte matten met een vuilafstotend middel, het liefst voordat ze worden gelegd.

Omtrent matten vloerbedekking
Alle kamerbrede matten moeten door een vakman worden gelegd. Matten met een latex rug moeten direct op de vloer worden geplakt of op een onderlaag die stevig aan de vloer is geplakt of geniet. Matten met een jute achterkant moeten met traditionele tapijtspanners worden gelegd.

De meeste soorten matten zijn geschikt voor op de trap. Maar in een druk huishouden, waar veel heen en weer wordt gelopen, is het verstandig om de voorkant van de treden extra te beschermen met speciale neusprofielen.

De meeste matten kunnen in de badkamer worden gelegd, als ze maar niet voortdurend nat gespat worden. Kamerbrede matten zijn niet echt geschikt voor de keuken, in de buurt van aanrecht of kookplaat blijven ze niet lang mooi. Wel kunt u losse matten met anti-slip strippen op een ander soort vloerbedekking, bijvoorbeeld vinyl of tegels, leggen.

Losse matten of lopers doen het vaak heel goed, ze kunnen een blikvanger zijn, terwijl de bestaande vloer toch zichtbaar blijft. Voor aan vocht blootgestelde vloeren kunt u beter een vloerbedekking kiezen die u zo nu en dan kunt opnemen om die, samen met de vloer eronder, te luchten.