Een schrobzaag is een zaag met een zeer smal, spits toelopend blad, bestemd voor het zagen langs ronde of gegolfde lijnen. Schrobzagen zagen langzaam en het is moeilijk ze recht te houden, maar ze hebben het voordeel dat ze kunnen werken op plaatsen die met andere zagen niet te bereiken zijn. Als u b.v. een gat midden in een groot houten paneel moet zagen, dan is de schrobzaag de enige handzaag die dat karweitje kan opknappen. U werkt daarbij vanuit een van tevoren geboord gat, ruw genomen in het midden van het gedeelte dat u wilt wegzagen. De spitse punt maakt het mogelijk om vanuit een daartoe in het materiaal geboord gat een begin te maken om vervolgens met het iets bredere deel van het zaagblad verder te werken.

De zaagbladen kunnen worden vervangen en zijn in verschillende lengtematen verkrijgbaar. Ze worden in het houten of metalen handvat vastgeklemd door een geribbelde knop aan te draaien of door middel van schroeven. Hoe langer het zaagblad is, des te eerder het zal buigen. Het blad van een schrobzaag kunt u met de vingers weer rechten, maar het houdt de neiging weer om te buigen, zodat het beter kan worden vervangen. In theorie kunnen de bladen worden gescherpt, maar het is moeilijk ze stevig vast te houden en het is gemakkelijker om het blad te vervangen.

Er bestaat ook een schrobzaag voor metaal; het zaagblad daarvan is verwisselbaar en tevens verstelbaar onder verschillende hoeken.

De decoupeerzaag is in zekere zin een machinale versie van de schrobzaag.