De belangrijkste vraag bij een haag planten is altijd: ‘Hoe ver moeten de planten uit elkaar staan?’ U wilt immers een mooie, goed sluitende haag, maar elke individuele plant moet ook voldoende ruimte hebben om zich ongestoord te kunnen ontwikkelen. Vooral coniferen zijn zeer gevoelig voor belemmering in de groei; kromme stammen, bruine en verdorde takken en verschillende ziekten zijn het gevolg. De juiste plantafstand is afhankelijk van de soort planten die u wilt gebruiken om een haag te vormen. In het algemeen wordt het richtsnoer van ‘5 op 2 meter’ aangehouden: 5 planten per twee meter. Beter kunt u zich laten informeren over de soort die u wilt gebruiken.

Haag planten

Naast de plantafstand dient u rekening te houden met de uiteindelijke omvang van de planten, zowel voor wat de hoogte, als voor wat de breedte betreft. In het algemeen mag een haag (of een schutting) niet hoger zijn dan 1.80 a 2 meter, maar iedere gemeente is vrij deze regel naar inzicht toe te passen. Informeer daar dus tijdig naar om latere problemen te voorkomen. Ten slotte is het belangrijk dat u de grond goed voorbereidt op het planten. U kunt de grond immers maar één keer verbeteren en zo voorbereiden op een plant die erg lang meegaat. Direct na het planten worden haagvormende soorten gesnoeid.

Stap 1
Graaf een geul die breed en lang genoeg is om de kluiten van de haagplanten te bevatten.

Haag planten 1

Stap 2
Zet de planten één voor één in de plantgaten. Doe dit op de voorgeschreven plantafstand. Verwijder het materiaal waarmee de kluit is ingegaasd. Zorg ervoor dat de dikkere wortels goed wijd uitstaan.

Haag planten 2

Stap 3
Vul de gaten met goede potgrond.

Haag planten 3

Stap 4
Trap goed aan en geef ruim water.

Haag planten 4

Stap 5
Direct na het planten moeten de plantjes met eenderde worden teruggesnoeid. Door de zijtakken met de helft terug te brengen, stimuleert u de jonge planten tot de groei van veel nieuwe zijtakken. Daardoor krijgt u een mooie, volle haag. Laat de top ongemoeid; daaraan hoeft u pas iets te doen als uw haag te hoog wordt. Let op: Coniferen, zoals op de foto, vragen een andere behandeling. U mag ze niet tot op het kale hout terugsnoeien, omdat coniferen dan kaal blijven. Na het planten snoeit u de zijkant mondjesmaat in vorm en brengt u de top terug tot het gewenste formaat.

Haag planten 5

Gereedschappen

Materialen