De spanzaag zaagt, net als de beugelzaag, gebogen lijnen en andere speciale vormen, maar het langere en grovere zaagblad doet hem sneller en zwaarder hout zagen. Deze zaag kan echter niet zulke ingewikkelde lijnen uitzagen als de beugelzaag.

Het zaagblad kan 360° draaien en de hoek wordt versteld door het handvat en de knop er tegenover te draaien; houd deze knop niet vast bij het zagen, aangezien hij alleen dient om het blad te verstellen. De zaagbladen kunnen worden vervangen en worden bevestigd aan tapse borgpennen, waarvan er zich aan elk uiteinde van het frame één bevindt.

Om het zaagblad te spannen dient u de wig in het midden rond te draaien tot het touw strak staat; vervolgens drukt u deze wig naar onderen tot hij achter de verbindingsbalk in het midden blijft haken. De tanden van het zaagblad moeten van het handvat af staan, zodat met de voorwaartse beweging de zaagsnede wordt gemaakt.

Klem hout dat met een spanzaag moet worden gezaagd, zo laag mogelijk in de bankschroef om het trillen bij het werk tegen te gaan. Dit kan het nodig maken het hout een aantal malen omhoog te brengen terwijl u aan het zagen bent, maar het zal het zagen zeer vergemakkelijken.

Het vasthouden van een draairaamspanzaag. Pak het handvat in beide handen vast en zaag met lange gemakkelijke halen. Stel onder het werk de hoek van het zaagblad bij voor moeilijke lijnen.