Een kleine badkamer inrichten, met de juiste inrichting en niet teveel accessoires, zorgvuldig gekozen kleuren en patronen kan een kleine badkamer net zo praktisch zijn als een grote.

Een kleine badkamer inrichten 1

Een badkamer die te klein is om comfortabel en efficiënt te zijn is een veel voorkomend probleem. Meestal kan de ruimte niet vergroot worden, omdat het gezin ieder hoekje van de woning al maximaal in gebruik heeft.

Als de inrichting in slechte staat verkeert, is dit een goede gelegenheid om opnieuw te beginnen met een uitrusting die past bij de vorm en de afmeting van de badkamer. Het vervangen van de oude inrichting geeft u de kans uw eigen indeling te kiezen en de beschikbare ruimte optimaal te benutten.

Als alternatief kunt u extra bergruimte creëren en de bestaande inrichting en indeling verbeteren. Vaak is er niet voldoende ruimte om dingen kwijt te kunnen laatjes voor make-up, een medicijnkastje en schappen voor toilet spullen of handdoeken waardoor de badkamer rommelig en krap aandoet. Dit probleem kan opgelost worden met zorgvuldig gekozen bergruimte.

Lichtere kleuren en eenvoudige patronen kunnen ook helpen het gevoel van ruimte te vergroten. Met een zo harmonieus mogelijke inrichting lijkt de badkamer groter. Zelfs een klein detail als het gebruik van bij elkaar passende handdoeken maakt verschil.

Helemaal opnieuw beginnen
Wastafel, WC en bidet worden sanitair genoemd. Hoewel men bij de inrichting van een badkamer meestal denkt aan een volledige set, inclusief bad, is het voor een kleine ruimte heel verstandig om ieder onderdeel apart te kiezen om het in de beschikbare ruimte te laten passen. Omdat badkamermeubelen standaard kleuren hebben, kunt u sanitair van verschillende merken kiezen zonder dat u zich zorgen hoeft te maken of de kleuren van de afzonderlijke onderdelen bij elkaar zullen passen. Sanitair is er in drie basisversies:

Op de vloer geplaatst sanitair bestaat uit de bekende wastafel op een zuil en een WC of bidet met een zichtbare stortbak. Met dit soort sanitair lijkt een kleine ruimte nog kleiner, omdat zowel vloer als wandruimte ingenomen wordt en buizen en stortbak zichtbaar zijn.

Een kleine badkamer inrichten

Gedeeltelijk ingebouwd sanitair is veel minder opdringerig, als u een kleine badkamer toch opnieuw gaat inrichten. Bij deze series wordt de wastafel aan de wand gehangen en meestal ingebouwd in een toiletkast, zodat de sifon onzichtbaar is. WC en bidet staan op de vloer, maar stortbak en buizen worden weggewerkt achter panelen of in speciaal pasgemaakt inbouwmeubilair. Dit geeft een nette en opgeruimde indruk -en als u kiest voor inbouwmeubilair dan krijgt u meteen meer bergruimte. Gedeeltelijk ingebouwd sanitair is iets duurder dan gewoon sanitair.

Aan de wand gehangen sanitair is de duurste keuze. Zowel wastafel als WC en bidet worden aan de wand gehangen.

WC en bidet hangen meestal 15 – 30 cm boven de vloer. Ze hangen aan een metalen frame dat in de wand verankerd wordt en het gewicht opneemt. Stortbakken en buizen worden weggewerkt achter panelen of inbouwmeubilair. Hiermee wordt een strak, stijlvol effect bereikt en kleine ruimtes lijken groter omdat het sanitair vrij van de vloer is.

Een enkele of dubbele wastafel kan aan de wand gehangen worden en de sifon kan weggewerkt worden in een zuil of de wastafel kan geheel of gedeeltelijk worden ingebouwd in het blad van een badkamermeubel. Geheel ingebouwde wastafels worden in het midden van het meubelblad geplaatst. Gedeeltelijk ingebouwde wastafels steken uit aan de voorzijde van een speciaal gemaakt slank badkamermeubel. Dit is ideaal als de ruimte beperkt is.

Als u de wastafel in een badkamermeubel inbouwt, hebt u meteen de nodige extra bergruimte voor toiletartikelen, schoonmaakmiddelen en al die andere noodzakelijke spulletjes die een badkamer zo rommelig kunnen maken. Het eenvoudigste inbouwmeubel is een kast of een oude wastafel combinatie met blad waar de wasbak ingebouwd is. De moderne versies hebben veel bergruimte en het meubel bevat vaak een verlichte spiegel, een ingebouwde korf voor vuile was, handdoekenrekken en een afsluitbaar medicijnkastje.

Het bad is standaard 170 x 70 cm, maar er zijn ook kleinere uitvoeringen. Het kortste gebruikelijke bad op de markt is 140 cm lang, maar een diep zitbad is veel comfortabeler. De afmetingen hiervan zijn meestal 120 x 75 x 54,5 cm.

Als u een heel diep model kiest, dan kunt u tot uw nek in het water zitten. Het toppunt van comfort is een zitbad met geïntegreerde zitting. Als het bad in een verhoging geplaatst wordt, zodat er een opstapje langs de rand ontstaat, dan stapt u er gemakkelijker in en uit.

Als er weinig ruimte is, is een aparte douchecabine vaak niet mogelijk, maar met een douche boven het bad is dit probleem opgelost. De watertoevoer kan van de badkranen komen, waarbij een hendel wordt overgehaald om het water naar een hand- of wanddouche te sturen, of u kunt kiezen voor een aparte thermostaat-kraan.

Wat u ook kiest, u zult het bad af moeten schermen om het water van de vloer te houden. Een douchescherm dat schuift of in tweeën vouwt, is effectief en vergt geen vrije ruimte voor het openen.

Ruimtebespaarders
Ook als u de inrichting niet wilt vervangen of uw badkamer grootscheeps wilt reorganiseren, kunt u extra ruimte creëren door de oppervlakken rond en tussen de onderdelen beter te benutten.

Een kleine badkamer inrichten 2

Kijk eerst wat de problemen zijn.

  • Wordt de vloerruimte beperkt door de manier waarop de deur opengaat en is het daardoor moeilijk in of uit het vertrek te komen? Installeer dan een schuif of vouwdeur om dit probleem op te lossen.
  • Geen plaats voor kleren of handdoeken? Haken aan wand of deur kunnen gebruikt worden voor kleren en badjassen. Een hoge horizontaal gelede radiator heeft een dubbele functie: als verwarming en als handdoekendroger/verwarmer. Neem geen handdoekringen er kan maar één handdoek in en het ziet er slordig uit. Een driedelig handdoekenrek of een schap tegen de wand boven het bad is dan een betere keus. Een grote rieten mand of een grenen kist kan gebruikt worden voor de vuile was of voor schone handdoeken. Leg er een kussen op en u hebt een gemakkelijk zitje.
  • Is er te weinig bergruimte voor toiletartikelen en schoonmaakmiddelen? Als u de ruimte onder de wastafel aan het oog onttrekt met een gordijn, dan hebt u een bergplaats voor schoonmaakspullen. En met een aantal mandjes onder elkaar aan het plafond gehangen, hebt u een leuke bergruimte voor de toiletartikelen. U kunt ook mandjes aan de wand hangen. Als u schappen aan wilt brengen, plaats deze dan zo hoog dat u in het bad of voor de wastafel kunt staan zonder uw hoofd te stoten. De ruimte tussen deur en plafond is een goede, vrije plek voor een schap met reserve handdoeken en toiletartikelen.
  • Hangen de gordijnen op de vensterbank, waardoor u deze ruimte niet kunt benutten? Hang dan vouw of rolgordijnen op, die de vensterbank vrijlaten.
  • Staan de gezinsleden elkaar in de weg tijdens het spitsuur? Voorkom ruzie en neem een brede spiegel boven de wastafel, groot genoeg voor twee. Zorg dat de spiegel over de volle breedte goed verlicht wordt.

Een ruimtelijke indruk
Kies de kleur van uw badkameruitrusting en tegels met zorg. Lichte, glanzende tinten die het licht weerkaatsen zijn beter dan donkere of matte kleuren. Wit is de voor de hand liggende keus, maar in een badkamer op het noorden wordt de sfeer dan al gauw koud en minder uitnodigend. Neem liever zachte, romige tinten of heel lichtrose om het vertrek een warme uitstraling te geven. Als u een koelere sfeer wilt creëren, kies dan blauw, grijs en groen.

  • Vermijd een rommelige indruk door toiletartikelen en andere spulletjes uit het zicht te bergen.
  • Kies niet teveel patronen Kies effen tegels, die u verlevendigt met een tegel- of lambrizeringsrand, of door de tegels verticaal aan te brengen. Een tegelafbeelding op de lange wand naast het bad geeft kleur zonder een rommelige indruk te maken. Kies effen handdoeken in bij elkaar liggende kleuren.
  • Een spiegelwand of een wand met spiegeltegels doet de badkamer breder of langer lijken. Zorg er wel voor dat het vertrek goed verwarmd wordt, anders zijn de spiegels voortdurend beslagen.
  • Een effen, lichtgekleurde vloer laat het vertrek groter lijken. Keramische tegels zijn slijtvast en gemakkelijk schoon te houden, maar glad als ze nat zijn, dus gebruik dan een badmat.