Er zijn erg veel mogelijkheden om met kant-en-klare tuinschermen een schutting te maken, maar u kunt hem natuurlijk ook zelfontwerpen en plaatsen. Dat gaat eigenlijk op dezelfde manier, maar nu heeft u de keuze uit meer mogelijkheden: u bepaalt de houtsoort, de lengte en breedte van de planken en de wijze waarop de planken aan de staanders worden bevestigd, kortom: u maakt er uw eigen schutting van. Volg het stappenplan bij deze klus ‘Zelf een schutting maken’ zo veel mogelijk en wees creatief als u ervan moet afwijken. Succes!

Zelf een schutting maken

Stap 1
Begin deze klus met een nauwkeurige bouwtekening. Maak de tekening op schaal en zet er alvast zoveel mogelijk bekende maten in. Bereken de hoeveelheid benodigde materialen. Hoeveel planken zijn er nodig om uw ideeën uit te werken? Hoeveel houten of betonnen staanders, paalsteunen, afdekmaterialen, enzovoort? Hoe zorgvuldiger en gedetailleerder uw tekening en berekening nu zijn, des te gemakkelijker is straks de uitwerking! Zorg ervoor dat de staanders zo ver uit elkaar komen te staan, dat op één staander twee verbindende planken kunnen worden geschroefd.

Zelf een schutting maken 1

Stap 2
Zaag het hout dat u heeft aangeschaft op maat.

Zelf een schutting maken 2

Stap 3
Als u gezorgd heeft voor houten afdekmateriaal, bevestigt u dit nu op de paal. Heeft u dergelijke afdekkingen niet voorhanden, zorg er dan voor dat de bovenkant van de paal schuin afloopt, zodat er geen water op kan blijven staan.

Zelf een schutting maken 3

Stap 4
Behandel de zaagvlakken met conserveringsmiddel.

Zelf een schutting maken 4

Stap 5
Gebruik piketten en touw om de precieze plaats van de schutting af te zetten. Werk nauwkeurig en plan de houten staanders maximaal 2,5 m uit elkaar. Zo behoudt uw schutting nog voldoende stevigheid.

Zelf een schutting maken 5

Stap 6
Sla de eerste twee paalsteunen in de grond. Meet de onderlinge afstand nauwkeurig op en volg de gebruiksaanwijzing van de paalsteunen precies; er zijn verschillende soorten paalsteunen die elk om een eigen verwerking vragen. Meestal kunt u het beste eerst een reststuk van de op maat gezaagde houten staanders in de paalsteun zetten. Door daar vervolgens met de moker op te slaan, werkt u de paalsteun de grond in. Boor het gat indien nodig voor met de grondboor. Zorg er in ieder geval voor dat de steunen loodrecht de grond ingaan.

Zelf een schutting maken 6

Stap 7
Bevestig de eerste twee houten staanders volgens de gebruiksaanwijzing in de paalsteunen. Doorgaans wordt de paal met behulp van gegalvaniseerde schroeven vastgezet in de steun.

Zelf een schutting maken 7

Stap 8
Controleer nogmaals of de staanders loodrecht en op gelijke hoogte staan.

Zelf een schutting maken 8

Stap 9
Bevestig de verbindende planken tussen de eerste twee houten staanders in het verband dat u vooraf heeft bepaalt. Gebruik gegalvaniseerde schroeven, voor het stevigste resultaat en controleer steeds of alles nog waterpas staat.

Zelf een schutting maken 9

Stap 10
Herhaal de stappen 6 tot en met 9 totdat de schutting gereed is. Controleer regelmatig of de houten staanders nog loodrecht en op gelijke hoogte staan.

Zelf een schutting maken

Gereedschappen

Materialen