De hittegolven liegen er niet om de laatste jaren: de temperatuur stijgt en het gebruik van een airco komt steeds meer in trek. Een airco installeren in je woning is dan misschien wel een prijzige investering, toch kan het een meerwaarde aan je woning geven. In dit artikel leggen we uit wat voor soorten airco er bestaan en waarom je een airco zou kunnen aankopen.

Wat voor typen airco bestaan er?

De airco bestaat allang niet meer alleen in warme klimaten zoals in Zuidelijker Europa. Ook in Nederland wordt het gebruik van een airco steeds populairder. Zeker in de stad kunnen de zomers flink warm worden tijdens hittegolven. En als de warmte eenmaal binnen zit, krijg je deze niet meer naar buiten.

Ook in de wereld van airco’s bestaan er nogal een aantal verschillen. Het belangrijkste verschil zit tussen de mobiele airco en een vaste airco. Bij een mobiele airco, het woord zegt het al, kun je de airco zelf verplaatsen door het huis van kamer naar kamer. Het is wel belangrijk om te weten dat een mobiele airco tot wel 30 kilo kan wegen en dus niet heel eenvoudig mee de trap opgaat. Daarom wordt er in de meeste gevallen gekozen voor een airco unit met een buiten unit, ook wel split unit genoemd. Afhankelijk van de hoeveelheid kamers dat je wilt verkoelen, kun je kiezen voor een single split (één kamer) en multi split airco.

Waarom een airco aankopen?

Een airco is de ideale manier om je huis van binnenuit te koelen en warmte af te voeren naar buiten. Wanneer je wil verkoelen wordt de warme lucht namelijk door je airco uit de ruimte getrokken en vervolgens koele lucht naar binnen geblazen. Een airco kan tegenwoordig zelfs andersom te werk gaan en ook je ruimte verwarmen, waardoor het een aantrekkelijk alternatief wordt voor een verwarming. Daarnaast kan het ook de lucht in een ruimte zuiveren, wat betekent dat stof, pollen en rook uit de lucht gehaald worden. Dit is ideaal voor mensen met een allergie als hooikoorts of huisstofmijt. Tot slot zorgt een koele woning voor flink wat meer wooncomfort op de warme dagen. Goed slapen bijvoorbeeld!