Hardmetaal is een uit een chemisch element (wolfram) vervaardigd metaal van zeer grote hardheid, bijna zo hard als diamant. Verscheidene gereedschappen zijn (gedeeltelijk) van hardmetaal vervaardigd, teneinde lastig bewerkbare materialen de baas te kunnen.

Hardmetaal

Zo worden metaaldraaibeitels thans overwegend van hardmetalen snijplaten voorzien. Er zijn ook handzagen en cirkelzaagbladen met hardmetalen tanden verkrijgbaar. Snijplaatjes van beton– en steenboren zijn eveneens van hardmetaal vervaardigd, evenals snijwieltjes of kraspunten van glas- en tegel-snijders. Hardmetaal kan niet worden gesmeed of gegoten, maar wordt vanuit de gezuiverde, poedervormige basisstof ‘gesinterd’ in de produktvorm; dit gebeurt onder zeer hoge druk en hoge temperatuur. Hardmetaal kan wel worden geslepen, maar uisluitend door het enige nóg hardere materiaal: diamant. Daarom kan bijv. een cirkelzaag-blad met hardmetalen tanden alleen door een daarin gespecialiseerd bedrijf, dat over diamant-slijpschijfinstallaties beschikt, worden nageslepen.

De ‘stand-tijd’ van hardmetaalgereedschap is aanzienlijk langer dan die van de allerbeste staalsoorten. Ook voor de doe-het-zelver is bijv. een cirkelzaagblad met hardmetalen tanden langzamerhand onmisbaar geworden voor het zagen van hardplastics, met hardplastic beklede plaatmaterialen, zeer harde houtsoorten enz. Niet alleen omdat zo’n zaag daar beter tegen kan (aanzienlijk minder gauw bot wordt) maar ook omdat een veel gavere zaagsnede wordt bereikt.

Hardmetaal wordt ook in korrelvorm gebruikt voor de vervaardiging van zgn. gritzagen, tandenloze zaagtypes in diverse uitvoeringen.