purschuim

Polyurethaanschuim – kortweg PURschuim – heeft verrassend veel mogelijkheden. Met dit product kunt u gaten, spleten en naden snel en goed dichten. Bovendien is het een prima lijm en isolatiemiddel voor moeilijk bereikbare plekjes.

PURschuim is een product dat, als het in aanraking komt met lucht, enorm uitzet. Een spuitbus van 1 kg levert wel 30 liter schuim. Uitgehard vormt het een enigszins elastische schuimmassa die ook lijmkracht heeft. Het aantrekkelijke van PURschuim is dat het door de enorme uitzetting in elk hoekje en gaatje dringt. Dat is de reden waarom men het gebruikt voor het vullen van spouwen.

PURschuim, toepassingen

Zoals gezegd, is PURschuim bijzonder geschikt om te isoleren op moeilijk bereikbare plekjes. Denk bijvoorbeeld aan de aansluiting van een schuin dak op de muurplaat. Maar ook bij de aansluitingen van kozijnen en muren is PURschuim een uitkomst. De kier wordt niet alleen oppervlakkig gedicht, maar het schuim dringt ruim in de kier zodat een absolute dichting ontstaat.

PURschuim is ook erg handig om gaten rond leidingen te dichten. Hebt u bijvoorbeeld in de vloer een ruime uitsparing gemaakt voor CV-leidingen, dan helpt PURschuim u om de uitsparing rond de leiding goed tochtdicht te maken.

PURschuim is ook prima geschikt voor plaatselijke isolatie van het dak. Te denken valt aan de ruimte onder de pannen op het dakje van een dakkapel. U hoeft maar een uiterst klein gaatje te boren in het plafond of dakbeschot om de ruimte helemaal met goed isolerende schuim te laten vollopen.

U kunt leidingen van de centrale verwarming die omtimmerd zijn en door een onverwarmd vertrek lopen, heel goed isoleren met PURschuim. Boor een gaatje in de omtimmering en spuit er het schuim in.

Werken met PURschuim

Bij het werken met PURschuim moet de ondergrond goed schoon zijn en vrij van stof en loszittende verf. Wanneer u het schuim gaat gebruiken moet u plastic handschoenen aantrekken. Deze krijgt u meestal bij het product, leest ook altijd eerst de gebruiksaanwijzing. Zorg er voor dat de druk van het purschuim via een ruime opening weg kan. Zet de onderdelen die kunnen bewegen goed vast. Schud de spuitbus waarin het PURschuim wordt geleverd, goed. Schuif het bijgeleverde spuitstuk op de spuit-mond en schroef die op de spuitbus. Dek de onderdelen waarop het schuim niet mag hechten goed af met PVC-folie.

Begin met spuiten op het diepste punt. Na ongeveer één uur is het grootste volume bereikt en een uur later is het schuim uitgehard. Overtollig materiaal haalt u weg met een mes of zaag. Eventueel kunt u een tweede laag schuim aanbrengen of met plamuur of verf afwerken.

De meeste PUR-spuitbussen moeten tijdens het werken ondersteboven worden gehouden. Dat is wat lastig bij het werken op moeilijk bereikbare plekjes. U kunt een langere spuitstuk aan de spuitbus maken of zoeken naar een exemplaar dat niet op zijn kop gehouden hoeft te worden.

Een nog niet lege bus kunt u op een koele plaats bewaren. Maak direct na het gebruik de spuitmond en het spuitstuk schoon. Blaas het schuim eruit en laat er een druppeltje PUR-reiniger of aceton in lopen. Blijkt later dat het spuitgedeelte toch verstopt zit, probeer het harde schuim dan met een scherp voorwerp, (zoals een schroefje) uit de spuitmond te draaien. Berg de spuitbussen buiten bereik van grijpgrage kinderhandjes op.

Voorzorgsmaatregelen

Neem voorzorgsmaatregelen om schade door de enorme uitzetting te voorkomen. Bij het met schuim vullen van een afgesloten ruimte moet u altijd zorgen voor een opening waardoor overtollig schuim kan ontsnappen. Door de druk van het uitzetten zou plaatmateriaal kunnen gaan bolstaan of barsten. De kracht van het schuim is groot genoeg om zelfs muren te ontzetten. Wees daarom niet te scheutig en geef dunne wanden extra steun voordat u ze met schuim gaat vullen.