De perfecte ondergrond voor behang is droog, vlak, licht zuigend en kan het behang dragen. Is uw muur of wand niet geheel perfect, neem dan de volgende stappen uit ‘ Muren behangklaar maken ‘.

Oneffenheden in de ondergrond haalt u weg met schuurblok of plamuurmes.

Bij kleine scheurtjes haalt u met een plamuurmes de losse randen weg. Maak de scheur nat en vul hem met gips of muurvuller.

Voor gaatjes van pluggen of spijkers kunt u kant-en-klare plamuur gebruiken. Glad afwerken met een plamuurmes.

Er bestaat tegenwoordig polyester-vliestape om scheuren af te plakken, waarna u niet meer hoeft te plamuren. U kunt zo over de tape heen behangen.

Als de kieren wat groter zijn, kunt u ze ook met acrylaatkit vullen. Het oppervlak moet u in elk geval met een plamuurmes glad afwerken.

Roestvlekken kunt u eenvoudig met grondverf of een vlekkencoating overschilderen. Vaak zijn die middelen dekkend wit, zodat de donkere vlekken later niet meer zichtbaar zijn.

De ondergrond moet niet te sterk zuigend zijn (donkere verkleuring). Als hij te glad is, parelt het water eraf. In het eerste geval moet u voorstrijken, in het tweede geval de muur opschuren.

Of stucwerk zand afgeeft ziet u snel genoeg met de plakbandtest. In dit geval zult u moeten voorstrijken, bijvoorbeeld met verdunde lijm.

Wanden uit gipsplaat moet u voorstrijken, omdat de lijm anders te snel droogt en zodoende het behang niet goed op de ondergrond hecht. Volg de aanwijzingen van de fabrikant.

Ook met een voorstrijkmiddel op waterbasis kunt u de ondergrond minder zuigend maken. Daarbij zorgt zo’n middel ook voor een vaster oppervlak (bijvoorbeeld bij afgevend stucwerk)

Met een vervangingsgrondlaag slaat u twee vliegen in een klap: de ondergrond onttrekt het water minder snel aan de lijm en bij een volgende behang-beurt kun u het oude behang makkelijk lostrekken.

Ook een onderlaag van grondpapier geeft een gelijkmatig zuigende ondergrond. Als het behang ook nog splitsbaar is (links op de foto), kunt u het bij een volgende behangklus makkelijk lostrekken en de dragerlaag opnieuw benutten.

Nog meer informatie over behangen.