Een gatenzaag is een speciaal gereedschap dat dient om in uiteenlopende materialen gaten van een bepaalde diameter te maken. Er zijn diverse types. Voor huiselijk gebruik is de gatenzaag set (ook wel zevengaten-zaag genoemd, hoewel die benaming uitsluiten slaat op een set van zeven zaag ringen geschikt.

De set bestaat uit een ronde plaat met groeven, waarin een van de bijbehorende zaagringen, van de gewenste diameter, kan worden geplaatst. De eenvoudige uitvoeringen zijn alleen bruikbaar voor hout, gipskartonplaat, zachte bouwmaterialen als gasbeton en bouw blokken van gips.

Een betere kwaliteit, waarvan de zaagringen in HSS (sneldraaistaal) zijn uitgevoerd, heeft meer toepassingsmogelijkheden. Het gat wordt voorgecentreerd door een spiraalboor die in het middelpunt van de ronde plaat zit. Meer professioneel uitgevoerde gatzagen bestaan uit één stuk, en zijn dus uitsluitend voor één bepaalde diameter bestemd. Ze dienen om gaten in zachte metalen, muren e.d. te boren, zoals ten behoeve van doorvoer van leidingen.

Gatzagen worden ‘aangedreven’ door een elektrische boormachine, hetzij uit de hand, hetzij opgesteld in een boorstandaard. Bij het uit de hand werken moet er altijd op worden gelet dat de zaagring, zodra deze het materiaal begint te raken, met alle tanden tegelijk in het materiaal grijpt, niet alleen om een precies haaks op het materiaal gesitueerd gat te krijgen, maar ook om te voorkomen dat de boormachine gaat slingeren. Mede daardoor is bij gebruik van gatzagen een boormachine met een traploos regelbaar toerental te prefereren.