Gipsplaat is een uiterst simpel materiaal: eigenlijk is het niet meer dan een in karton verpakte gipskern. Toch heeft het bijzondere voordelen: het is goedkoop, vlak en maatvast, het is fraai af te werken en is verbazingwekkend sterk -mits op de juiste wijze gemonteerd en is gemakkelijk te bewerken. En gipsplaat is hét materiaal voor een scheidings- of voorzetwand, een dakbeschot of een nieuw plafond. Of een gemakkelijk alternatief voor het stukadoren van een zwaar beschadigde of onregelmatige muur.

Gipsplaten, de soorten en toepassingen

De fabrikanten van de gipsplaten zitten niet stil, en bedenken voor bijna elke klus of toepassing wel een geschikte plaat en kleur. Zo bestaan er verschillende soorten speciale gipsplaten, die extra sterk, brandwerend of vochtbestendig zijn.

Maar niet elke fabrikant gebruikt precies dezelfde kleur voor hun plaat en toepassing. Wel zijn er een paar standaarden te ontdekken, dit zijn de standaard gipsplaat (Wit), waterbestendige gipsplaat (Groen) en de brandwerende gipsplaat (Rood/Roze). Maar er is bijvoorbeeld ook een paarse plaat op de markt, die heeft bij de ene fabrikant de eigenschap schimmelbestendig te zijn en bij de andere fabrikant stootbestendig. Verdiep u hier dus goed in.

De standaard gipsplaat (Wit)

Standaard gipsplaat

De standaard gipsplaat is niet meer dan een gipskern in karton verpakt. Deze platen zijn in het algemeen verkrijgbaar in twee diktes 9,5 mm en 12,5 mm dik, de lengte en breedte van de platen variëren per fabrikant. De standaard plaat is leverbaar met halfronde langskanten en taps toelopende randen AK (plaat) en heeft meestal een kant dat geschikt is voor direct verven of behangen.

Tip: Als u van plan bent de randen van de plaat op te vullen / gladstrijken kunt u het beste voor de taps toelopende plaat kiezen, ook wel AK plaat genoemd.

Tip: Voor extra stevigheid in bijvoorbeeld een voorzetwand of scheidingswand worden de platen vaak dubbel geplaatst.

Waterbestendige gipsplaat (Groen)

Waterbestendige gipsplaat (Groen)

De waterbestendige gipsplaat (Groen) is in wezen een meer duurzame plaat. Het heeft dezelfde gips kern als die je in de standaard platen zult vinden, maar door een dikkere coating van het papier door middel van wax is het beter waterbestendig. De papieren buitenkant heeft een groene tint om het te scheiden van standaard gipsplaat, en leidt tot het product dat wordt bekend bij de meeste mensen als “de groene plaat”. De groene plaat wordt veelal gebruikt in de badkamer, wc, keuken, kelder. Eigenlijk overal waar de luchtvochtigheid een rol kan spellen.

Tip: De groene plaat is niet waterdicht, het is gewoon beter bestand tegen vocht.

Brandwerende gipsplaat (Roze)

Brandwerende gipsplaat (Roze)
De brandwerende gipsplaat is een onbrandbare plaat. Dit type plaat is niet alleen extra brandwerend maar ook sterker dan de normale gipsplaat bij brand. Dit komt dankzij de versterking van glasvlies- en glasvezels in de gipskern.

Vervoeren van de platen

Gipsplaten dienen bij voorkeur plat vervoerd te worden dit om te voorkomen dat ze barsten of breken. Ook een te grote overspanning bv op een te kleine aanhangen is niet gewenst, leg daarom altijd wat balken te ondersteuning op uw imperiaal of aanhangwagen. Als u de platen tijdelijk op moet slaan leg ze dan bij voorkeur los van de vloer, de meeste platen kunnen niet erg goed tegen water, of optrekkend vocht.