Kenmerkend voor kaasjeskruid zijn de zijdeachtige, trechtervormige bloemen in wit, roze of purper, die tussen hartje zomer en de eerste vorst in grote hoeveelheden verschijnen.

Malva moschata wordt muskuskaasjeskruid genoemd. Deze vaste plant groeit compact en struikvormig en bereikt een hoogte van 60-80 cm. De zacht naar muskus geurende, zachtroze, bloemen staan in trossen op de toppen van de scheuten. ‘Alba’ en ‘Pirouette’ bloeien zuiverwit.

Malva alcea, het inheemse vijfdelige kaasjeskruid, brengt per plant enkele vertakte stengels met rondachtige tot gelobde, lichtgroene bladeren voort. De roze of witte, 5 cm grote bloemen verschijnen op de toppen van 60 tot 90 cm hoge stengels. ‘Fastigiata’ is een rechtop groeiende vaste plant met roze bloemen.

Malva sylvestris, ook wel groot kaasjeskruid genoemd, wordt in ons klimaat veelal eenjarig gekweekt. De 80 tot 150 cm hoge planten hebben grote, zachtviolette bloemen. ‘Atropurpurea’ bloeit purper roze,‘Primley Blue’ bleek blauw met violette nerven.

Kaasjeskruid Eigenschappen

    Soort:

      Eenjarig, Meerjarig

    Bloeiperiode:

      Juni, Juli, Augustus, September

    Bijzonderheden:

      Gemakelijk te verzorgen

    Standplaats:

      Zon, Halfschaduw

    Grond:

      Voedselrijk, Doorlatend

    Hoogte tot:

      1,5 m

    Latijns/wetenschappelijke naam:

      Malva

    De standplaats van de Kaasjeskruid

    Kaasjeskruid behoort tot de planten die niet veel verzorging nodig hebben en daardoor ook geschikt zijn voor natuurlijke tuinen, waar ze zichzelf kunnen uitzaaien. Het elegante muskuskaasjeskruid past in kleine groepen ook in kleurrijke borders. Met het vijfdelige kaasjeskruid kunt u krachtige, kleurige accenten zetten langs een hek of schutting, aan de voet van een paal, tegen een onaantrekkelijke muur of in een landelijke tuin. Het groot kaasjeskruid heeft veel ruimte nodig. De planten komen het mooist uit tussen andere inheemse planten of als achtergrond voor lage zomerbloeiers.

    Onderhoud het jaar rond

    Voorjaar Zomer Najaar
    Jonge planten vanaf april in de tuin planten. Zaaien kunt u vanaf maart binnenshuis of vanaf mei buiten. De vaste planten zaaien zichzelf ook uit. Verplant de zaailingen voordat de penwortels te lang worden. Kaasjeskruid stelt niet veel eisen en verdraagt zelfs enige droogte. Geef weinig mest en alleen bij langdurige droogte water. Vanaf juli kan het zaad worden geoogst. In oktober de uitgebloeide stengels van de vaste planten dicht boven de grond afsnijden en composteren. Eenjarig gekweekt kaasjeskruid volledig uittrekken.
    Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
    Koop in het vroege voorjaar bij de zaadhandel zaad. Of koop in het tuincentrum gezonde, jonge planten. Koop nooit planten met gelige bladeren of met vlekken erop. Dit kunnen symptomen zijn voor de aanwezigheid van roestschimmels. De bloemen van kaasjeskruid trekken veel insekten aan, bijvoorbeeld hommels en bijen. Distel- en vlasvinken knabbelen aan de zaden. De bladeren van de planten dienen als voedsel voor de rupsen van distelvlinders en andere vlinders. Zon tot halfschaduw. Kaasjeskruid geeft de voorkeur aan een standplaats in de volle zon, maar gedijt ook nog in de halfschaduw van houtige gewassen. Doorlatende, voedselrijke grond. Verrijk schrale grond met wat compost. Alle soorten kaasjeskruid zijn bij vochtig en warm weer gevoelig voor roestschimmels. Bij aangetaste planten zijn geel- tot zwartbruine pokken zichtbaar. Aangetaste bladeren afsnijden en vernietigen. Ernstig zieke planten helemaal verwijderen.