Jaloezieën geven sfeer en houdt de zon buiten. Er zijn vele soorten in verschillende kleuren en materialen op de markt. Met jaloezieën heb je geen last van inkijk terwijl het zicht naar buiten gewoon blijft. Er zijn zelfs soorten die uitermate geschikt voor gebruik in vochtige ruimten. Wilt u zelf jaloezieën ophangen volg dan ons stappenplan.

Stap 1
Bij jaloezieën zijn er drie mogelijke ophangpunten: aan de muur, de bovendorpel of het raam zelf.
In elk geval wordt in de eerste stap de positie van de montagegaten bepaald en afgetekend. Hoe breed de jaloezie ook is, u moet erop letten dat hij gecentreerd wordt opgehangen.

Stap 2
Hoe groter het boorgat, des te meer afstand moet u bewaren tot de rand van de bovendorpel, zodat het steen aan de rand niet afbreekt. De plug moet passen bij de diameter van de schroef en het soort ondergrond. Plaats de eerste plug en draai de schroef voor de jaloezie steun goed vast. Deze steunen moeten tenslotte jarenlang een dagelijkse belasting aankunnen.

Stap 3
Teken nu met een waterpas het montagepunt aan de andere kant af en boor daar het gat voor de tweede steun. Deze werkwijze heeft als voordeel dat het tweede gat in elk geval waterpas op dezelfde hoogte is, ook als de bovendorpel niet helemaal recht is.

Stap 4
Hang de jaloezie in de steunen en schroef ze vast. Als alternatief worden bij andere fabrikaten ook dragers aangebracht waaraan de jaloezie wordt vastgeklemd.

Stap 5
Ten slotte bevestigt u de stang waarmee u de stand van de lamellen en dus ook de lichtinval kunt regelen. Meestal hoeft de stang alleen maar ingehaakt te worden.

De meeste jaloezieën kunnen in een handomdraai in de lengte worden ingekort en zo precies worden aangepast aan de hoogte van het raam. U kort de binnen draden gewoon in en haalt de overbodige lamellen eruit.

Bovendorpel montage

U kunt de jaloezie natuurlijk ook aan de bovendorpel bevestigen. Optisch gezien blijft de jaloezie dan wat op de achtergrond. Meet echter wel van tevoren of het raam bij volledig omhooggetrokken jaloezie nog open kan (indien het raam naar binnen toe opent).

Montage op raam

Theoretisch is zelfs een montage op het raamkozijn mogelijk. In dat geval moet de jaloezie precies op de breedte van het vensterglas op het raam worden aangebracht. Om te voorkomen dat de jaloezie bij een getuimeld raam vrij gaat hangen, kunt u bij deze montagewijze extra plastic beugeltjes aanbrengen.

Gereedschappen

Materialen