Om buitenmuur schilderen van een bakstenen moet in elk geval een latexverf worden gekozen die voor buiten toepassing geschikt is. Dit staat in de meeste gevallen duidelijk op de verpakking aangegeven. Om een nog beter resultaat te krijgen, kunt u er voor kiezen de muur te behandelen met een voorstrijkmiddel. Doe het werk in een droge periode. Muren met aanslag of uitslag vormen een twijfelachtige ondergrond voor de verf. Dat de verf die ontsieringen van de muur zou tegenhouden, is beslist een illusie! Schilder ook geen muren die daarvoor met een siliconenpreparaat zijn behandeld, daarop hecht de verf niet.

Buitenmuur schilderen

Maak het te schilderen muuroppervlak eerst goed schoon, in dit geval is de hogedruk reiniger een uitkomst. Hardnekkige plekken kunt u met een staalborstel doen, de daardoor ontstane krasjes op de stenen zullen wel onder de verflaag verdwijnen. Vaak wordt voor het schilderen van een bakstenen muur witte verf gebruikt. Een enigszins ‘gebroken’ wit, bijv. met een vleugje groen erin, zal in de praktijk echter vaak meer voldoening geven.

Roer de verf eerst grondig om, als u klein verpakkingen gebruikt, doe de totaal geschatte vereiste hoeveelheid dan in een plastic emmer en roer alles tegelijk om. Pot na pot verwerken kan kleine, maar later toch zichtbare kleurverschillen geven. Roer tijdens het werk de verf af en toe nog eens. Gebruik een grote (ronde of ovale) kwast, en een vachtroller. Begin aan de bovenkant en strijk daarna met rechte horizontale en verticale streken af. Probeer niet een dikke verflaag op te zetten, dan gaat de verf, vooral vanuit de voegen, druipen. In het algemeen zijn zeker twee verflagen nodig om tot een goede en gelijkmatige dekking te komen.

Tips: Leg plasticfolie of een strook hardboard op de grond, zodat gemorste verf niet op bijv. terrastegels komt. De laatste 20 a 40 cm vanaf de grond, kunt u beter in een donkere kleur doen, zodat bij regenval opspattend zand minder goed waarneembaar is.