Ooievaarsbek is een groot plantengeslacht met veel verschillende soorten en rassen. Typerend zijn de open, vijftallige bloemen en de vaak boterbloemachtige bladeren, die in het najaar bij sommige soorten mooi verkleuren.
Geranium x magnificum wordt 40-60 cm hoog, groeit snel en heeft in juni en juli grote, blauwviolette bloemen. ‘Roseum’ bloeit roze.
Geranium himalayense (30-40 cm) bloeit in mei en juni in helderblauwe tinten. Het ras ‘Gravetye’ bloeit lichtblauw met purperen hartjes, ‘Johnson’s Blue’ in een heldere, lilablauwe tint. De bladeren nemen in het najaar levendige oranjegele kleuren aan.
Geranium macrorrhizum (20-30 cm) heeft witachtig roze bloemen van mei tot juli. Populaire rassen zijn ‘Spessart’ (wit met roze), ‘Ingwersen’s Variety’ (zachtroze), ‘Album’ (wit) en ‘Czakor’ (purperrood).
Geranium psilostemon (60-100 cm) heeft als kenmerk karmijnrode bloemen met donkere hartjes. Deze soort bloeit in juni en juli.
Geranium sanguineum (10-40 cm) draagt heldere, karmijnrode bloemen van mei tot augustus.‘Album’ bloeit wit, ‘Purple Flame’ is purper gevlamd.
Geranium cinereum (10-15 cm) bloeit in juli en augustus in roze tinten. ‘Splendens’ heeft donkerviolette bloemen met donkere aderen.
Geranium dalmaticum (10-15 cm) bloeit in dezelfde periode, eveneens met roze bloemen.
Eigenschappen
Soort:
Bloeiperiode:
Bijzonderheden:
Standplaats:
Grond:
Hoogte tot:
Latijns/wetenschappelijke naam:
|
De standplaats van de Ooievaarsbek
Ooievaarsbek heeft zoveel soorten, dat er praktisch voor elke plaats in de tuin een passende soort te vinden is. Het beste kunt u ze in groepen planten. Voor borders is vooral Geranium x magnificum geschikt. Opvallende accenten geeft ook Geranium psilostemon met de donkere ogen. Aan de rand van groepen houtige gewassen gedijen de meeste soorten uitstekend. Een typische vaste plant voor de bosrand is de inheemse Geranium sanguineum. Als bodembedekkers zijn vooral Geranium macrorrhizum en Geranium himalayense aan te bevelen. Beide kunnen zich snel uitbreiden. In de rotstuin gedijen de lage soorten uitstekend, bijvoorbeeld Geranium cinereum en Geranium dalmaticum. Ze groeien ook in spleten van stapelmuurtjes, tussen tegels en in kuipen.
Onderhoud het jaar rond
Voorjaar | Zomer | Najaar |
Goede planttijd. Deel pollen vormende soorten om de drie tot vier jaar. Vanaf april kunnen ze in bakken binnenshuis worden gezaaid, vanaf half mei ook direct in de volle grond. | Snij de planten na de bloei terug. Geef bij droog weer water en bedek de grond met mulch. Haal na de bloei het zaad eraf en bewaar dit in papieren zakjes. | Snij de planten voor het invallen van de vorst terug tot een handbreedte boven de grond. Geranium psilostemon moet met rijshout worden beschermd. De overige soorten zijn winterhard. |
Tips bij het kopen | Tips van de prof | Licht en grond | Problemen |
Koop in het voorjaar bij een ruim gesorteerd tuincentrum sterke planten in potten. Neem planten met veel en gezonde bladeren. Koop nooit planten met vergeelde bladeren, deze hebben mogelijk droogte schade opgelopen. | Plant ooievaarsbek naast voorjaarsbollen. De geel wordende bladeren van de bolgewassen worden op die manier minder storend. G. macrorrhizum is een bodembedekker die onkruid groei tegengaat. Plant op 30-40 cm onderlinge afstand. | Volle zon tot halfschaduw. Ooievaarsbek heeft een voorkeur voor zonnige tot halfbeschaduwde, koele plaatsen met een hoge luchtvochtigheid. Verse, doorlatende grond. De lage soorten zijn ook bestand tegen droogte. | Ooievaarsbek wordt zelden door ziekten en plagen aangetast. Soms vreten de larven van lap snuittorren aan de wortels. De groei van de planten stagneert dan en de bladeren verdorren. De kevers laten ronde gaten in de bladeren achter. Verzamel de dieren ’s nachts en controleer ook de wortels. |