Voor het verbinden van koperen pijpen kunt u een soldeerverbinding maken. Een koperen leiding solderen doet u met zachtsoldeer dat minstens 50% tin bevat. U kunt bij het solderen kiezen voor een draadsoldeer of voor soldeerringen. In deze klus beschrijven we het gebruik van soldeerringen, omdat die handiger zijn dan draadsoldeer. In deze klus ‘Leiding solderen met soldeerring’ wordt beschreven hoe u één kant van de soldeerverbinding maakt. Als u de klus gaat uitvoeren, moet u beide kanten van de verbinding tegelijk solderen.

Stap 1
Schuur de buiten- en de binnenkant van het pijpuiteinde glad met fijn schuurlinnen. Schuur ook de binnenkant van het verbindingsstuk.

Stap 2
Breng soldeerpasta aan op de pijp en in het verbindingsstuk. De soldeerpasta zorgt ervoor dat de soldeer goed verspreid wordt over het soldeeroppervlak.

Stap 3
Schuif de soldeerring in het verbindingsstuk en duw de pijp erin totdat hij tegen de stootrand komt.

Stap 4
Verhit het verbindingsstuk met een gasbrander. Verhit het geleidelijk, met een niet te grote vlam.

Stap 5
Als de soldeer op smelttemperatuur is (221° C), wordt het hele soldeeroppervlak gelijkmatig met soldeer bedekt. Net buiten het verbindingsstuk kunt u goed zien dat dit gebeurt. Haal op dat moment meteen de brander weg en laat de verbinding afkoelen zonder haar nog te bewegen. Gebruik voor het afkoelen geen water.

Gereedschappen

Materialen