Een overzicht van de diverse verkrijgbare plaatmaterialen, zoals MDF-plaat, spaanplaat en werkbladen.

MDF-plaat, spaanplaat en werkbladen

Al naar gelang de samenstelling en hardheid kan men grof spaanplaat, glad spaanplaat en MDF-plaat onderscheiden. Dit plaatmateriaal is verkrijgbaar in diktes van 8 tot 40 mm

MDF-plaat, spaanplaat en werkbladen 1

Spaanplaat van het verlijmingstype VI00 (G) hebben zijden met groef en veer. Deze vloerplaten worden vastgeschroefd, of aan elkaar gelijmd als ze los van de ondergrond komen te liggen.

MDF-plaat, spaanplaat en werkbladen 2

Verder bestaat er spaanplaat met fineer van echt hout. Hier kunt u kiezen tussen verschillende houtsoorten en tussen behandeld en onbehandeld fineer.

MDF-plaat, spaanplaat en werkbladen 3

Gemakkelijker te onderhouden is daarentegen spaanplaat waarvan het oppervlak met melaminehars is bedekt. Het oppervlak is hard, zonder poriën en tegen veel bestand, zelfs tegen kokend water.

MDF-plaat, spaanplaat en werkbladen 4

Bij werkbladen is er tussen de glasharde bovenlaag en de vezelplaat een decoratieve laag aangebracht. Alles is mogelijk: een houtdessin, een fantasie-patroon, een of meer kleuren, wel of geen oppervlaktestructuur.

MDF-plaat, spaanplaat en werkbladen 5

Als de onbewerkte kopeinden van de bladen of platen zichtbaar zijn, kunnen die bedekt worden met passende strips in diverse breedtes. Deze worden met een heet strijkijzer of met lijm op de zijkant aangebracht.

MDF-plaat, spaanplaat en werkbladen 7

Keukenbladen kunnen van massief hout zijn of van spaanplaat met een kunststof-bovenlaag. De massief houten bladen bestaan uit tegen elkaar gelijmde stroken. Hierdoor zijn ze duurder maar ook fraaier.

MDF-plaat, spaanplaat en werkbladen 8

Massief houten bladen zijn al dan niet voorbehandeld. Onbehandelde bladen moeten geolied worden. Zo wordt het oppervlak tegen water beschermd, maar verhindert echter niet dat de plaat opzwelt.

MDF-plaat, spaanplaat en werkbladen 9

Met kunststof beklede werkbladen zijn daarentegen ondoordringbaar voor water. Het enige zwakke punt zijn hier de naden tussen de afdekstrips langs de kopeinden. De houtpatronen maken daarentegen realistische indruk.

MDF-plaat, spaanplaat en werkbladen 10

Er zijn ook zogenoemde fantasie-dessins verkrijgbaar. Werkbladen in één kleur zijn overwegend grijs of antraciet, maar andere kleuren kunnen eventueel op bestelling geleverd worden.

MDF-plaat, spaanplaat en werkbladen 11

Keukenbladen ofwel aanrechtbladen zijn er in twee diktes: 28 en 38 mm. Tip: bladen van massief hout blijven betaalbaar als je voor de dunste kiest en hieronder latten lijmt.

MDF-plaat, spaanplaat en werkbladen 12

Ten slotte bestaan er werkbladen met een waterkering die de onderzijde van het blad tegen vocht beschermt, en bovendien kan er geen water op de keukenvloer of in de aanrechtkastjes lopen.