Er zijn vele soorten afwerk latten en profielen te koop, ieder met hun eigen doel. Een klein overzicht vind u hier.

Latten en profielen

Het simpelste klus materiaal zijn de vurenhouten latjes. Ze zijn meestal erg dun en worden in de regel later geschilderd. Latjes van dit formaat dienen echter ook vaak om naden in een houten vloer of bij een plint op te vullen.

Latten en profielen 1

Sierlijsten, die in allerlei soorten hout te verkrijgen zijn, worden vaak gebruikt om meubels te decoreren. Hiermee kunt u een eenvoudig meubelstuk visueel verfraaien of een oud meubel eventueel restaureren. Zulke lijsten worden altijd gelijmd.

Latten en profielen 2

Afwerklijsten kunnen zo gevormd zijn dat ze ook grotere naden bedekken. Alvorens zulke houten lijsten aan te schaffen, dient u eerst te meten hoe breed de uitzetnaad bij het kant-en-klare parket of de plafondpanelen is.

Latten en profielen 3

Plinten of stootranden beschermen de wand bij het schoonmaken van de vloer en dekken lelijke naden tussen wand en vloer af. Bij zulke randen gaat het meer om de functionaliteit dan om visuele verfraaiing.

Latten en profielen 4

Holle latten worden voornamelijk gebruikt om wand- en plafondranden af te werken. Maar ze zijn ook geschikt voor het afdekken van binnenhoeken bij schrootjeswanden.

Latten en profielen 5

Hoeklatten zorgen voor een mooie afsluiting bij buitenhoeken. Op elkaar gelijmde of aan elkaar geschroefde houtverbindingen worden hiermee afgedekt.

Latten en profielen 6

Kunststofplinten zijn vaak nauwelijks te onderscheiden van die van echt hout. Ook voor echt houten plinten bestaan er onzichtbare bevestigings-mogelijkheden.

Latten en profielen 7

Plintlatten met een fineerlaag van echt hout zijn niet zo duur als massief houten plinten. Maar qua uiterlijk is er geen verschil. Ze kunnen eventueel met bagetnaalden of speciale plintnagels worden vastgezet.

Latten en profielen 8

Voor de kleine beurs heb je ten slotte nog kunststofplinten. Behalve houtimitatie zijn ook andere decoraties mogelijk. Deze lijsten worden op metalen richels geklemd, die met pluggen en schroeven aan de wand worden bevestigd