Voor de expert zal het geen probleem zijn, maar de rest zal vast niet weten wat ze moeten pakken als er gevraagd wordt om een spaanplaatschroef. Zoals de naam al aanduidt, zijn spaanplaatschroeven eigenlijk niks anders dan schroeven gemaakt voor spaanplaten.

Functie

De verschillende schroeven die er zijn, hebben allemaal een andere functie. De spaanplaatschroeven worden, zoals hierboven al vermeld, voornamelijk gebruikt op spaanplaten of andere zachte soorten hout. Ze kenmerken zich door een scherpe punt, dunne kerndiameter en diepe schroefdraad. Door deze schroeven te gebruiken splijt het hout niet en is voorboren op zachte houtsoorten niet noodzakelijk.

Over het algemeen kan de spaanplaatschroef zowel een Pozidriv als een Torx schroefaansluiting bevatten. De Pozidriv aansluiting wordt vaak door hobby klussers rondom het huis gebruikt en bevat naast de kruiskop een lichte insnijding van een tweede kruis. Professionals werken echter vooral met de Torx aansluiting en adviseren ook het gebruik hiervan. De stervormige inkeping met zes punten zorgt voor houvast en veiligheid, doordat machines niet uit de schroef los kunnen schieten. Door de freesribben aan de onderkant van de platte kop, verzinken de schroeven ook mooi in het hout. Dit zorgt voor een netjes en strak resultaat.

Gebruik

Er is een groot en gevarieerd assortiment van spaanplaatschroeven. Bij het kiezen van de juiste spaanplaatschroef, is het daarom ook belangrijk om eerst een paar vragen te beantwoorden.

  • Werk ik met zacht of hard hout?
  • Komt de constructie binnen of buiten te staan?
  • Bestaat de constructie enkel uit hout of ook metaal?

Spaanplaatschroeven zijn namelijk verkrijgbaar in materialen zoals verzinkt staal of RVS. Over het algemeen zijn de schroeven van verzinkt staal ijzersterk en kunnen schroeven van RVS breken bij gebruik op hardhout. Toch wordt er juist aangeraden om bij hardhout met schroeven van RVS te werken. Verzinkt staal kan namelijk aangetast worden door looizuur en laat dat nou net in hardhout zitten. Daarnaast kunnen schroeven van verzinkt staal mogelijk oxideren als de dunne laag zink eromheen is aangetast. Hierdoor worden schroeven van RVS ook aangeraden voor constructies die buiten blijven staan.

Ondanks dat de schroeven van verzinkt staal over het algemeen sterker zijn dan RVS, is er een waardige tegenstander. De RVS 410 schroeven zijn even sterk als verzinkt staal en oxideren niet. Een ideale keuze dus voor constructies van hardhout die buiten staan.

Daarnaast is het belangrijk om na te gaan welk formaat schroef nodig is voor de constructie. De spaanplaatschroeven zijn namelijk te verkrijgen in verschillende lengtes en kerndiameters. Zo kan de kerndiameter variëren van 3 mm tot 6 mm en zijn schroeven met de lengtes van 10 mm tot zelfs 300 mm verkrijgbaar.

Voldraadschroeven en deeldraadschroeven

De materialen die gebruikt worden spelen tevens een belangrijke rol. Bij een constructie die zowel uit hout als metaal bestaat, moeten er andere schroeven gebruikt worden dan bij een constructie waar enkel hout gebruikt wordt. Voldraadschroeven en deeldraadschroeven spelen hier een belangrijke rol. Een voldraadschroef houdt in dat de schroef in zijn geheel van punt naar kop een schroefdraad bevat. Deze schroeven worden voornamelijk toegepast om constructies van hout en metaal aan elkaar te bevestigen en zorgt ervoor dat de verschillende materialen stevig aan elkaar gemonteerd zijn.

Bij een deeldraadschroef bestaat de schroef niet volledig uit schroefdraad. Deze schroeven kunnen het beste gebruikt worden om constructies van twee soorten hout aan elkaar te bevestigen. Doordat een deel van de schroef geen schroefdraad bevat, kunnen de houten componenten stevig aan elkaar gedraaid worden. Indien er een voldraadschroef gebruikt wordt bij constructies tussen twee houten elementen, kunnen deze niet stevig aan elkaar bevestigd worden. Dit zal leiden tot een spleet tussen de twee houten elementen.

Een heleboel om op te letten dus bij het uitzoeken van spaanplaatschroeven. Met de juiste schroef zal je constructie een stuk steviger in elkaar staan.