Touw en ketting kunnen voor veel meer dingen gebruikt worden dan u in eerste instantie wellicht denkt. Er bestaat een hele reeks gebruiksmogelijkheden, die, het zij toegegeven, ook wat meer alledaags kunnen zijn dan wat we hier tonen.

Touw en ketting

Allereerst noemen we touw van natuurlijk materiaal. Met touwen en touwtjes in allerlei diktes kun je de functies uitbreiden als je gebruik maakt van de bijbehorende katrollen, wieltjes, ogen en dergelijke.

Touw en ketting 1

Wat dikker, onbehandeld touw is geschikt voor diverse soorten kinderspeelgoed. Zo’n natuurproduct is echter niet zo goed tegen allerlei weersinvloeden bestand. Ook een bloempot of een schilderij kan met zulk touw worden opgehangen.

Touw en ketting 2

Touw van kunststof kan zonder problemen nat worden. Met de kunststof doet ook kleur zijn intrede. Zo kunt u voor het touw een passende kleur uitkiezen, bijvoorbeeld blauw voor de boot, of bij de caravan of op de camping een kleur die bij het interieur past.

Touw en ketting 3

Voor het vastzetten van lading op een aanhanger of imperiaal zijn kunst-stoftouwen goed geschikt. Tip: de lading moet altijd in de lengte en ook overdwars met touwen worden vastgezet.

Touw en ketting 4

Decoratief touw maakt het aanbod van het meest gebruikelijke touwwerk compleet. Zulk touw is zo dik en zwaar dat het in de regel voor niets anders dan decoratie gebruikt kan worden.

Touw en ketting 5

Zulk decoratief touw kan goed gebruikt worden als trapleuning. De daarbij behorende wandbevestigingen zijn in de winkel verkrijgbaar. Vooral bij sierpleister in combinatie met een houten trap vormen zulke touwen een stijlvol geheel.

Touw en ketting 6

Voor afzettingen kunnen de hier afgebeelde hulpmiddelen van kunststof gebruikt worden. Een rood-wit gestreepte band of ketting trekt de aandacht, net zoals verkeersborden dat doen.

Touw en ketting 7

Een simpele kunststofafzetting (voor betere zichtbaarheid in rood-wit) is in veel gevallen al voldoende. Als u ook een fysieke barrière wilt aanbrengen, kunt u beter een metalen ketting gebruiken.

Touw en ketting 8

Metalen kettingen bestaan natuurlijk ook in fijnere uitvoeringen, zodat ze als sierketting of als fraaie afzetkettingen geschikt voor een landelijke omgeving, gebruikt kunnen worden.

Touw en ketting 9

Zulke decoratieve kettingen worden vooral in woningen met een rustieke inrichting gebruikt. Het vaakst worden ze gebruikt om lampen op te hangen. De stroomkabel wordt dan door de schakels gevlochten.

Touw en ketting 10

Ten slotte zijn er ook nog universeel bruikbare kettingen. Met karabijnhaken aan de uiteinden kunnen ze gebruikt worden als afzetting. Sterke uitvoeringen met passend toebehoren stellen ons in staat om voorwerpen op of neer te takelen.