Keuken werkbladen hebben het in de keuken het hardst te verduren, dus is het verstandig om een materiaal te kiezen dat tegen een stootje kan en het werkblad op maat aan te passen aan uw behoeften.

Keukenwerk bladen hebben een hard leven. Wat u ook kiest, het blad moet er goed uitzien en eenvoudig vlekvrij te houden zijn. Een werkblad moet ook stevig genoeg zijn om de gevolgen van de bereiding van een maaltijd en de temperatuurschok van een hete pan op te kunnen vangen.

Met een doorlopende reeks werkbladen hebt u veel werkruimte die gemakkelijk schoon te houden is, omdat er geen spleten en kieren zijn waar gemorste etenswaren en vloeistoffen tussen kunnen komen. Het werkblad kan tevens dienst doen als eettafel en u kunt er uw keukenmachine, broodrooster, snelkoker en alle andere apparatuur die u dagelijks gebruikt op kwijt.

Er is veel tijd en geld gemoeid met het kiezen en kopen van keukenwerkbladen en u wilt er dan ook zeker van zijn dat ze duurzaam zijn en er na jaren nog even goed uitzien als toen u ze kocht. Denk goed na voordat u tot de koop overgaat, houd voor ogen dat u zich niet hoeft te beperken tot één soort materiaal. Verschillende materialen voor verschillende doeleinden kan heel praktisch en de moeite van het overwegen waard zijn.

Materialen

Om een idee te krijgen van de mogelijkheden en vooral ook van de onmogelijkheden hebbben we de belangrijkste materialen waarvan keuken werkbladen worden gemaakt op een rijtje gezet. Kies het juiste materiaal en laat dan uw fantasie de vrije loop aan kleuren en patronen is geen gebrek.

  • Graniet, composiet en kunststof

Graniet is een natuurproduct. Massieve bladen van zo’n 4 cm dik en dunnere platen die op multiplex zijn gelijmd zijn prachtig als duurzaam en slijtvast aanrechtblad. Ze moeten wel door de vakman precies op maat worden gemaakt, want aan de bewerking is voor de gemiddelde doe-het-zelver weinig eer te behalen.

Dat geldt ook voor allerlei composietmaterialen als Ocriet en Corian – natuursteenkorrels die door kunstharsen zijn gebonden tot een oersterk, slijtvast en vaak enigszins op graniet lijkend materiaal. Zelfs het lijmen van veel van deze composietmaterialen valt niet mee – alleen met epoxy-lijmen wil het nog wel lukken.

Hardkunststof, ook wel hpl genoemd (merknamen: Duro-pal, Formica, Resopal, etc.), is een goede toplaag voor in de keuken. Het is hard en redelijk hittebestendig. Behalve spaanplaat wordt vaak ook mdf (medium density fibreboard, een soort heel fijn gemalen en hard geperste spaanplaat of watervast verlijmd multiplex als basis gebruikt. Voor keuken werkbladen en andere ‘natte’ plaatsen is dat laatste veruit te verkiezen.

In tegenstelling tot gewoon gelamineerd spaanplaat is plaatmateriaal met een hardkunststoflaag niet zo gemakkelijk zelf te verwerken: bij het zagen springen er snel stukjes van de toplaag af. Voor een perfect resultaat kunt u het laten zagen; kleine inkepingen e.d. kunnen voorzichtig met een metaalzaagje worden gemaakt.

  • Massief hout

Fraaie, natuurlijke planken en schappen worden ook wel gelijmd uit stroken vuren– en grenenhout. Als ze watervast verlijmd zijn (dat is niet altijd het geval!) zijn ze uitstekend geschikt voor gebruik als kastplanken in de keuken. Het hout moet natuurlijk nog wel worden afgelakt.

Uit beuken, eiken, esdoorn of essen worden ook dikke (3-6 cm) werkbladen gelijmd, die geknipt zijn als keuken werkbladen. Ze worden gelakt of in de olie gezet. Dat ze niet erg krasvast zijn, is geen ramp: een lelijke plek kan er zo nodig altijd worden uitgeschuurd. Massief hout is natuurlijk ideaal materiaal voor de doe-het-zelver, al zult u met een hardhouten aanrechtblad voorzichtig moeten omgaan, goedkoop zijn ze niet!

  • Tegels

De tegels die voor werkbladen gebruikt worden, moeten van uitstekende kwaliteit zijn om de temperatuur schok van een hete pan of het geweld van vallend keukengerei op te vangen. Gewone wandtegels zijn niet geschikt.

Voor een werkblad worden de tegels bevestigd op spaanplaat met afgeronde randen, of ze worden in een houten rand gelegd die bij de kastjes past.

Dit type blad ziet er aantrekkelijk uit, zeker als de tegels van de wand harmoniëren met die van het werkblad, maar er zijn nadelen. Een betegeld werkblad is moeilijk schoon te houden, want door de vlekken van etenswaren verkleurt de voegspecie en omdat het werk-oppervlak niet helemaal glad is, kunt u er geen deeg op uitrollen of voedsel op snijden of hakken. Om dit probleem op te vangen, kunt u een speciaal hakblok van hardhout, marmer, graniet of leisteen inbouwen of apart gebruiken.

  • Roestvrij staal

Een werkblad van roestvrij staal is de favoriete keuze van de professionele kok, hoewel sommige fabrikanten ze ook vervaardigen voor de gewone keuken in huis.

Staal is niet het meest geluidloze materiaal in het gebruik, maar het is wel slijtvast en gemakkelijk schoon te houden. Verdiep u wel in de onderhoudsinstructies van de fabrikant om te voorkomen dat het blad krassen oploopt tijdens het reinigen.

De werkbladen worden op maat gemaakt en er kunnen kookplaten en gootsteenbakken in gelast worden voor een gladde, naadloze afwerking. Accessoires zoals rekken om keukengerei aan de wand te hangen en bijpassende apparaten met stalen fronten geven uw keuken een high-tech en stijlvol professioneel uiterlijk.

Werkbladen kopen

  1. Kan ik het werkblad zelf installeren;

Dit is niet aan te bevelen, tenzij u een doorgewinterde doe-het-zelver bent. Bladen van laminaat moeten nauwkeurig aansluiten om te voorkomen dat er vocht bij het spaanplaat komt. Het zagen van laminaat of massief hout voor de gootsteenbak en de kookplaat kan lastig zijn zonder de juiste decoupeerzaag. Kunststeen en staal kunnen alleen door de vakman geïnstalleerd worden. Tegelen is tamelijk makkelijk als u de tegels aanbrengt op een bestaand blad van laminaat of ander geschikt materiaal, maar een nieuw werkblad tegelen kunt u beter aan de vakman overlaten.

  • Hoeveel werkblad heb ik nodig?

Dit kan de leverancier voor u uitrekenen. Meet de lengte van de wanden waar het werkblad moet komen op, voordat u naar de winkel gaat. Als u een nieuw werkblad wilt bevestigen op bestaande keukenkastjes, meet dan ook hoe diep de kastjes zijn. Moderne keukenkastjes hebben standaardafmetingen, maar oudere modellen kunnen kleiner of juist iets groter zijn.

  • Past de kleur bij mijn keukenkastjes?

Voordat u een beslissing neemt, bekijkt u een monster van het blad bij de keukenkastjes en de rest van het interieur. Als de kastjes al geplaatst zijn, neemt u een monster mee naar huis. Als u de monsters in de winkel bekijkt, doe dit dan zowel bij kunst- als bij daglicht, dan weet u zeker dat u de juiste kleur kiest.

  • Moet ik lichte of donkere werkbladen kiezen?

De kleur van het werkblad hangt niet alleen af van de keukenkastjes en het interieur, maar ook van de hoeveelheid licht die in de keuken valt. Op donker gekleurde oppervlakken zijn ongerechtigheden minder zichtbaar dan op lichtere, maar ze kunnen een donkere keuken somber maken.

  • Kan ik verschillende materialen gebruiken?

Als u graag een duur materiaal, bijvoorbeeld kunststeen, massief hout of roestvrij staal wilt hebben, maar het gaat uw begroting te boven, overweeg dan om dit te gebruiken voor het gedeelte waar u het meest werkt, zoals bij de kookplaat of de gootsteenbak.

Het onderhoud van een werkblad

  • Een werkblad van laminaat wordt gereinigd met een niet-krassend, vloeibaar schoonmaakmiddel. Hardnekkige vlekken, zoals thee, koffie of wijn, kunnen worden verwijderd met verdund bleekmiddel.
  • Betegelde werkbladen moeten vaak afgenomen worden om de voegspecie mooi te houden. Gebruik speciale tegelreiniger of neem de tegels af met verdund bleekmiddel.
  • Als u een zeer hete pan direct op laminaat zet, kan dit gaan bladderen en daar is geen remedie tegen. Zet naast het fornuis of de kookplaat een metalen onderzetter voor de pannen.
  • Krassen of een schroeivlek kunnen van houten bladen verwijderd worden door te schuren met fijn schuurpapier. Wrijf er na het schuren een beetje slaolie over. U houdt het hout mooi als u het hele blad elke maand inwrijft met slaolie.
  • Werkbladen van kunststeen zijn bestand tegen schokken, krassen en hitte, maar ze kunnen iets beschadigd worden door een erg hete pan. Mocht dit gebeuren, wrijf de plek dan weg met fijn schuurpapier.
  • Met een reukloze, bacterie dodende reiniger verkrijgbaar bij veel supermarkten verwijdert u de meeste bacteriën die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken.